Index Vakbarát Hírportál

Nincs döntés a Természettudományi Múzeum költözéséről

2011. június 2., csütörtök 15:26 | aznap frissítve

Semmilyen döntés nincs a Természettudományi Múzeum költözéséről – közölte Nagy Anna kormányszóvivő a Ludovika felújításra váró épületszárnyában.

"A ma napvilágot látott hírekkel ellentétben sem az oroszlánnak, sem a múzeumnak nem kell költöznie, szeretném kiemelni, hogy semmilyen döntés nincs ezzel kapcsolatban" – hangoztatta a kormányszóvivő, aki az oroszlánnal nyilvánvalóan a múzeum kitömött állataira utalt.

Hozzátette: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásáról szóló törvényt a közelmúltban,  március 16-án hirdették ki. Az intézmény 2012 januárjában alakul meg.  Az egyetem helyszínéül a volt Ludovika akadémia épületére esett a választás, amely a magyar tisztképzés központja volt. Mivel ez felújításra vár, legkorábban két év elteltével lehet szó az egyetem beköltözéséről.

Mint elhangzott, a páratlan értékű, Pollack Mihály által tervezett ház két középső szintje hosszú ideje üresen áll, és "láthatóan siralmas állapotban van". Évtizedeken át senki sem tekintette a maga ügyének a rendbehozatalát, az állag folyamatosan romlik. A Ludovika pincéjét és manzárd szintjét a szomszédos Természettudományi Múzeum használja irodaként és tárolóként.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folyó képzés a közigazgatás, a rendvédelem, a honvédelem és a nemzetvédelem területén fog utánpótlást adni.

Matskási István, a múzeum igazgatója februárban elmondta, hogy sok fejlesztésük volt az épületben, a rekonstrukciós program azonban 2008-ban leállt. Az intézmény 1996-ban költözött a Lovarda épületébe, 2004-ben nyitották meg üvegkupolás közönségforgalmi és kiállítóterüket, a főépületben pedig laborokat és raktárakat hoztak létre.

A Népszava csütörtökön azt írta, a Ludovika-rekonstrukció korábbi koncepciójának lényege az volt, hogy egy helyre kerüljön a kétszáz éves múzeum egész szervezete, anyaga. Igaz, a felújítás források hiányában leállt, de a föld alatt elkészült a tízezer négyzetméteres, kétszintes állandó hőmérsékletű raktár, a magasföldszinten laboratóriumok működnek, az egyikben éppen az őszi nagy dínókiállitás csontmásolatait alkotják. A padlástérbe került az embertani tár.

A napilap által megkérdezett Kiss Norbert miniszteri biztos szerint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet vagy a Magyar Televízió korábbi épületeibe költözhetne a múzeum, az ötlet ésszerűségét a szakemberek vitatják.

A kormányszóvivő csütörtökön hangsúlyozta: a felújítás elkerülhetetlen, és jó hír, hogy az épület olyan kiemelt funkciót fog kapni, mint az egyetemi oktatás. Nagy Anna szerint a kormány egyértelmű szándéka, hogy a felújítás miatt ne kelljen költöznie az épületben tárolt értékes gyűjteménynek.

"Egy esetben lehet szó költözésről, ha magát a gyűjteményt veszélyeztetné az itt folyó munka. De a munkálatok csak akkor kezdődhetnek el, ha az itt tárolt értékeknek azonos minőségű helyet találnak. A felújítás egyébként nemcsak a Ludovika épületét fogja szebbé tenni, hanem az egész környék megújul, egyetemi campus is létrejön sok sportpályával és egy még jobb Orczy-parkkal. Az elképzelések összhangban vannak a józsefvárosi vezetés szándékaival" - fejtette ki a kormányszóvivő. A felújítás összegét Nagy Anna milliárdos nagyságrendűre becsülte, hozzátéve, hogy legkorábban két év elteltével lehet szó az egyetem központjának beköltözéséről.

Rovatok