Index Vakbarát Hírportál

Villám csapta agyon az EU-s csúcstalálkozót

2011. június 6., hétfő 20:18

Gödöllőn rendezték meg június 6-7-én a magyar elnökség egyik legnagyobb szabású rendezvényét, az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) tizedik külügyminiszteri értekezletét. A rendezvényt azonban több tényező is megzavarta: először egy hirtelen eső, később a kastélyba becsapó villám, majd Orbán Viktor hirtelen távozása okozott fejetlenséget.

Tizedik alkalommal rendezték meg a 19 ázsiai és 27 európai országot, az Európai Uniót és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségét tömörítő Ázsia-Európa Találkozó külügyminiszteri értekezletét, ezúttal Gödöllőn.

A féléves EU-elnökség legnépesebb rendezvényén 33 külügyminiszter - köztük a japán, az ausztrál, az indiai - vesz részt, az elnöki teendőket pedig Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Martonyi János külügyminiszter közösen gyakorolja.

Az eső elmosta a szép terveket

A Keleti Partnerség szeptemberre, a lengyel elnökségi félévbe csúszása után az ASEM lett volna a magyar elnökség egyik legnagyobb hazai eseménye. A magyarországi megrendezés érdekében pedig állítólag még maga Martonyi is lobbizott, mivel a lisszaboni szerződés elfogadása óta nem tisztázott, hogy a hagyományosan mindig más országban megtartott külügyminiszteri találkozót ezentúl nem Brüsszelben kellene-e tartani.

A kül- és biztonságpolitikai főképviselő kinevezésével ugyanis az ilyen találkozók a posztot jelenleg betöltő Ashton hatáskörébe kerülnek át, ám Martonyinak sikerült meggyőznie az érdekelt feleket, hogy a találkozót mégis itt tartsák.

A külügyminiszternek azonban láthatóan nem volt szerencséje a mai napon, hisz már az esemény megnyitója sem volt éppen zökkenőmentes. A kertbe tervezett fogadást az eső mosta el, majd villám csapott a kastály elektromos hálózatába, és ez épp akkor okozott áramszünetet, amikor a beszédébe belekezdő Orbán Viktor fejtette volna ki gondolatait Ázsia és Európa közös jövője kapcsán.

Jött, látott és ment

A miniszterelnök alig három percet beszélt, mikor hirtelen minden hang és fény elment a teremben, és bár először elterjedt a pletyka, hogy csak Orbán mikrofonjával van valami probléma, hamar kiderült, hogy ennél nagyobb a baj. Húsz perces várakozás után végül arra kérték a meghívott politikusokat, hogy vegyenek részt a számukra rendezett ebéden, ami után folytatódik az ülés.

Később folyósói pletykákból kiderült, hogy az elnökségi stábnak van vészforgatókönyve az ilyen helyzetekre is, ám szerencsétlenségükre a villám beindította a kastély tűzjelző-rendszerét, ami blokkolta a különleges helyzetekre fenntartott, külső aggregátor rendszerét is.

A villámcsapás után két órával azonban még mindig csak a székeket tologatták a konferenciának helyet adó teremben, mikor kiderült, hogy Orbán időközben megtartotta beszédét a munkaebéddé avanzsáló étkezésen és konvojával már a Parlament felé tart. Hamarosan az is kiderült, hogy a többi tervezett beszéd elmaradt, az ebédet munkaebéddé nyilvánították az egyeztetéseket pedig zárt ajtók mögött folytatják.

Együttműködésre van szükség

Az ebéden elnökölő főképviselő azonban nem zavartatta magát túlságosan a szervezési bakik miatt.

Sosem szabad alábecsülni az Európa és Ázsia közötti segítségnyújtás és együttműködés lehetőségét, ha természeti csapás vagy más jellegű kihívás leküzdéséről van szó - hangsúlyozta Catherine Ashton.

Az MTI értesülései szerint Ashton később elmondta: az ülésen elsősorban olyan témákról beszélnek majd, mint a nukleáris biztonság, az energiabiztonság, a katasztrófák kezelése, a kalózkodás és a terrorizmus, de napirenden vannak az élelmiszerbiztonsággal és a vízkészletek megóvásával kapcsolatos kérdések is.

Véleménye szerint az ASEM-értekezlet egyik legfontosabb kérdése, hogyan erősíthetik az európai és ázsiai országok együttműködésüket. A két kontinens országai között véleménye szerint jelentős együttműködés valósult meg a különböző természeti katasztrófák, egyebek között az új-zélandi földrengés, a japán szökőár vagy a pakisztáni áradások idején.

Rovatok