Index Vakbarát Hírportál

A kormány csak a szociális konzultáció után tárgyal a mozdonyvezetőkkel

2011. június 9., csütörtök 21:52

A mozdonyvezetők által felvetett rendkívül fontos kérdésekről mindaddig nem lesz döntés, amíg a szociális konzultáció eredményei ismertté nem válnak - közölte a miniszterelnök szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Szijjártó Péter közleménye szerint a konzultáció keretében az emberek június 15-ig mondhatják el véleményüket. Az emberek döntésének ismeretében pedig a kormány le fogja bonyolítani a szükséges egyeztetéseket és tárgyalásokat.

A szóvivő arra reagált, hogy Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakozó csütörtöki demonstráción a Kossuth téren bejelentette: szervezetük június 29-én és július 7-én 9 órától 11 óráig sztrájkot tart, ha a kormány nem tárgyal érdemben követeléseikről.

A bejelentéshez csatlakozott a Városi Tömegközlekedés Dolgozók Szakszervezeti szövetsége is, Gulyás Attila elnök bejelentette, hogy június 29-én üzemkezdettől kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a BKV-nál dolgozó járművezetők, és ha ez eredménytelen lesz, július 7-én folytatják a munkabeszüntetést.

A mozdonyvezetőkkel egy időben tart sztrájkot a Volán-társaságok dolgozóit tömörítő dél-dunántúli  Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége - mondta Dobi István, a szervezet vezetője.

A demonstráción Velkei Béla mozdonyvezető hangsúlyozta, hogy a kormány meg akarja szüntetni a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjat, úgy változtatja meg a munka törvénykönyvét, hogy nem egyeztet, felszámolja a szociális párbeszédet. A szakszervezetek követelik a tárgyalást és a társadalmi párbeszédet, az arroganciát visszautasítják - hangsúlyozta Velkei Béla.

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke a demonstráción kiemelte, hogy a kormány politikája sérti a mozdonyvezetők érdekeit, hiszen szerzett joguk, a korkedvezmény ellensúlyozta a kedvezőtlen munkakörülmények egészségkárosító hatását. A korkedvezmény megszűnése esetén 12 évvel többet kellene dolgozniuk a mozdonyvezetőknek, és a 60 év feletti mozdonyvezetők már nem felelnének meg a szigorú foglalkoztatás-egészségügyi követelményeknek - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. Hozzátette: a magyar mozdonyvezetők azt szeretnék, ha nem születne döntés a kormány és a szakszervet közötti érdemi egyeztetés nélkül. Egyben követelte, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a korkedvezménnyel és a korengedménnyel kapcsolatos elképzeléseit.

Rovatok