Index Vakbarát Hírportál

Elzárással büntetné a hajléktalanokat egy fideszes javaslat

2011. június 14., kedd 16:12

A szabálysértési törvény módosításáról szóló javaslatot nyújtottak be kedden a parlamentnek fideszes képviselők, köztük több polgármester, például Rogán Antal, Papcsák László és Németh Szilárd. A javaslat bevezetne egy új tényállást: a "közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmának ismételt megszegését".

"Aki az önkormányzat rendeletében meghatározott, a közterület életvitelszerű lakhatás céljaira történő használatára, illetve az életvitelszerű lakhatáshoz használt ingóságok közterületen történő tárolására vonatkozó szabályokat ismételten megszegi, elzárással vagy
százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható" – áll a javaslatban. Az új tényállás a gyermekkel koldulás és a természetvédelmi szabálysértés közé kerülne be a törvényben. Az előterjesztők elképzelése szerint az ilyen ügyekben bíróság járna el, az ismétlődés pedig akkor lenne megállapítható, ha az illetőt az előző hat hónapban már jogerősen felelősségre vonták ugyanazért.

Az indoklás emlékeztet arra, hogy az épített környezetről szóló törvény januárban hatályba lépett módosítása lehetőséget adott az önkormányzatoknak arra, hogy rendeletben szabálysértéssé nyilvánítsák a közterület engedély nélküli használatát. "A közterületek nem rendeltetésszerű használata körébe tartozik többek között a közterület
életvitelszerű lakhatás céljára történő használata, az életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságoknak a közterületen való tárolása, amely komoly problémákat okoz az érintett, nagyobb lélekszámú településeken" – olvasható az indoklásban. Az előterjesztők szerint az önkormányzatok többnyire pénzbüntetéssel szankcionálják, ha valaki életvitelszerű lakhatása használja a közterületet, ugyanakkor szerintük a pénzbüntetés "az érintett elkövetői kör esetében általában nehezen hajtható végre, kevés a visszatartó hatása".

Rovatok