Index Vakbarát Hírportál

Autóval is járható a sátoraljaújhelyi kishatár

2011. június 24., péntek 16:51

Megnyílt pénteken a 3,5 tonnánál könnyebb autók előtt Sátoraljaújhely belterületén az úgynevezett kishatárállomás, amelyet eddig csak gyalogosok és kerékpárosok használhatták. A zempléni város és a trianoni döntés előtt hozzá tartozó szlovákiai Újhely, Slovenské Nové Mesto lakói évek óta sürgették ezt a lépést.

A megnyitón - amelyen a két település több száz lakója is részt vett - Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára azt mondta: évekig tartó következménye volt annak az egy mondatnak, amely a magyar-szlovák egyezményben úgy szerepelt, hogy itt, a Ronyva-patak fölött átívelő átkelő gyalogoshíd.

Május 12-én a két ország külügyminisztere írta alá azt az egyezményt, amely lehetővé tette, hogy a híd a gépjárműforgalom előtt is megnyíljon - tette hozzá, megjegyezve: minden ilyen apró lépés fontos a két ország viszonyában, az, hogy a polgárok szintjén is jelenjen meg az együttműködés.

A sátoraljaújhelyi kishatárállomás 1987-ben zárt be, amikor a város határában átadták az új közúti átkelőt. A két ország uniós csatlakozásakor, hét évvel ezelőtt nyílt meg újra a kishatár, gyalogosoknak, kerékpárosoknak. Az autósok azóta, a schengeni csatlakozás után pedig még jobban panaszolták, hogy több kilométert kell kerülniük a másik átkelő felé.

Rovatok