Index Vakbarát Hírportál

Mennyi lesz Schmitt Pál fizetése?

2011. június 26., vasárnap 19:21

A köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese lesz az államfő méltó fizetése. Kinevezik az új alkotmánybírákat, a hét legfontosabb kérdése pedig a parlamentben az lesz: mennyi az annyi?

Háromnapos héttel folytatódik a rendkívüli nyári ülésszak a parlamentben. A napirend, ahogy az elmúlt hetekben, most is rendkívül hosszú, tárgyalják többek között a köztársasági elnök jogállásáról, a parlamenti képviselők számának csökkentéséről és a fémkereskedelem szabályainak módosításáról szóló törvényt is.

Mindezek előtt titkos szavazással megválasztják az alkotmánybírákat - a jelöltek neve hetek óta jól ismert, itt aligha várható meglepetés.

Mennyi az annyi?

Az interpellációk során “Az önkormányzatiság megszüntetése felé haladunk?” címmel megy neki a belügyminiszternek az MSZP-s Varga Zoltán, és a Gyöngyöspatát megjárt Pintér Sándorhoz intézi majd a jobbikos Németh Zsolt is "A belügyminiszter úr tervezi-e, hogy a Kárpátaljára, Újvidékre vagy a cigánybûnözõk által meggyilkoltak családjaihoz is elviszi az USA nagykövetét?" felvetést is. Lesz még néhány izgalmas interpelláció, mindezek közül azonban kiemelkedik a szocialista Varga László felvetése, aki azt fogja tudakolni a nemzetgazdasági minisztertől: Mennyi az annyi?

Mennyi a fizetés?

Sarkalatos törvényben határoznák meg a köztársasági elnök jogállását és tiszteletdíját, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter indoklása szerint azért, mert a köztársasági elnök kiemelkedő jelentőségű közjogi tisztségviselő, az alaptörvény alapján a nemzet egységének kifejezője, így indokolt, hogy a tisztségéhez méltó tiszteletdíjra és juttatásokra legyen jogosult. Ez a köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese lenne, jelen pillanatban ez éppen 1.507.350 forint.

Mennyi a képviselő?

Az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítéséről szóló javaslatot Salamon László adja majd elő az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság nevében, erre várhatóan még hétfőn sor kerül.

A fideszes Gruber Attila indítványozta az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló törvény módosítását, mert szerinte a jogalkalmazás gyakorlatában visszás helyzetet szült, hogy a mostani törvény alapján ennek hatálya alá kerültek az autóbontó és a bontott autóalkatrész-kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások is, annak ellenére, hogy ez a törvény nem éppen róluk szólna. Ezt a helyzetet oldaná meg a módosítással.

Mennyi a mentelmi jog?

Szó lesz a héten mentelmi ügyekről is, többek között a jobbikos Rubi Gergely és Zagyva György Gyula ügyeiről - akik maguk mondtak le mentelmi jogukról - és a botrányrekorder Meggyes Tamás mentelmi jogáról is.

Rovatok