Index Vakbarát Hírportál

Babaköszöntő ajtódíszt kapnak az édesanyák

2011. július 11., hétfő 12:33

A Népesedési Világnap alkalmából az édesanyák babaköszöntő szalagot kapnak, melyet otthonuk bejárati ajtajára függesztve jelezhetik környezetüknek, hogy gyermekük született. A szalag célja, a szomszédok figyelmét felhívni arra, hogy segítsék a családot a nehéz kezdeti időszakban, de legalábbis tolerálják, ha a csecsemő zavarja őket.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért felelős Államtitkársága a Népesedési Világnap alkalmából felkarolta a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezését, melynek célja, hogy a gyermekszületést a családok tudassák közvetlen környezetükkel.

Soltész Miklós államtitkár elmondta, hogy a minisztérium örömmel támogatta a kezdeményezést, mert fontosnak tartják, hogy ne csak törvényi szabályozással igyekezzenek a születésszámot és így a népességet növelni, hanem hétköznapi, apró, de fontos gesztusokkal, mint például ez az ajtódísz.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom tavasszal pályázatot írt ki egy babaköszöntő szalag és zászló megtervezésére, mely a gyermek születését jelzi. A zászlóra és a szalagra végül Simon András rajza került, mely egy szívben egy csecsemőt ábrázol. A szív egésze a szeretetet, a szív két oldala az apát és az anyát ábrázolja, mely körülölelik a gyermeket – mondta el Simon András, a grafika tervezője.

A pályázat célja, hogy ezzel a szalaggal jelezzék a családok, hogy gyermekük született, annak mintájára, ahogy a halált jelzik fekete zászlóval – mondta Túry Krisztina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom képviselője. A szalaggal a kisbabás családok közvetlen környezetének, és szomszédainak figyelmét kívánja felhívni arra, hogy a családot öröm érte, és jelezni, hogy türelemre és toleranciára számítanak, ha a kisbaba hangos, illetve odafigyelést, mikor alszik."Régen hagyomány volt, hogy a kisbabás otthonokat a környéken lakók néhány hétig segítették a szülés után, a zászló célja ezt a szokást is újjáéleszteni" – folytatta Túry Krisztina.

Az ajtódíszt a minden édesanya a kórházban a Promobox nevű ingyenes csomagban kapja majd meg, és ennek kapcsán Fejérdy Zsófia, a Promobox ügyvezetője abbéli reményét fejezte ki, hogy minél több ajtón látható lesz, mert ez jelképezi egyfelől a család, másfelől az egész társadalom örömét.

Rákóczy István, a sajtótájékoztatónak helyszínt biztosító Szent Imre Kórház szülészeti osztályának vezetője örömmel fogadta, hogy kórházuk kapja meg először a babaköszöntő zászlót, és az ajtódíszeket, és rámutatott, hogy a kórház nyitott a hasonló kezdeményezésekre. A kórház nyitottságát mutatta az is, hogy sajtótájékoztatót a látogatók elől elzárt újszülött osztályon tartották.

Rovatok