Index Vakbarát Hírportál

A média korlátozásával is csökkentenék az öngyilkosságokat

2011. július 19., kedd 16:36

Magyarországon naponta 6 ember hal meg öngyilkosság következtében, sokan megmenthetőek lennének, állítják a szakemberek. A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány szerint kapuőr önkéntesekkel, a háziorvosok felkészítésével, a segélyvonalak elérhetővé tételével, az öngyilkosságot elkövetett emberek családját segítő szakemberekkel több esetet meg lehetne előzni. A WHO elvei alapján a médiának azt ajánlják: ne mutassa be az öngyilkosság okát, helyszínét és módszerét.

Az öngyilkosságok számának visszaszorítására a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány keddi sajtótájékoztatóján több új kezdeményezéséről is beszámolt. A megjelent szakemberek, pszichiáterek, civilek, önkéntesek azt hangsúlyozták, hogy a legnagyobb segítség a kapcsolat és a beszélgetés. Ennek érdekében nagy szükség van a civilek segítségére és az önkéntesek munkájára. Az alapítvány jelenleg a hozzátartozók segítésére képez önkénteseket. Magas ugyanis azoknak a száma, akik öngyilkosságot követnek el azután, hogy hozzátartozójuk is azt tette.

Különösen veszélyeztetettnek számítanak azok, akik pszichiátriai kezelés allatt állnak, alkoholisták, drogfüggők, depressziósok, a rendezetlen családi körülmények között élő 15-25 éves fiatalok, a 45 év feletti elvált  férfiak, és a 70 fölötti, egyedül élő, elszigetelt, fizikailag is beteg idősek.

Tévhit, hogy "ha beszélünk az öngyilkosságról, akkor részt veszünk az előidézésében" és az is, hogy "aki öngyilkos akar lenni, az is lesz, nem tehetünk semmit". A szakemberek szerint igenis lehet segíteni, azzal, ha észrevesszük, hogy baj van és odafigyelünk, beszélgetünk, szakemberhez küldjük az öngyilkosságot fontolgató egyént.

Önkénteseket képeznek

Nagyon fontos odafigyelni az áldozatok hozzátartozóira, mert azok gyakran szégyenkeznek és bűntudatot éreznek, amiért nem vették észre, hogy hozzátartozójuk öngyilkosságot fontolgat, így ők is elszigetelődnek és depresszióba süllyednek – mondta Moukhtar Lucia, az önkéntes képzés vezetője. Az alapítvány önkéntesei már hívhatóak, a kapcsolatfelvételt a rendőrség és mentőszolgálat segíti.

Az alapítvány tervezi úgynevezett kapuőr önkéntesek képzését is. Ők a képzésen elsajátíthatják majd, hogyan vegyék észre saját környezetükben, ha valaki öngyilkosságot fontolgat, hogyan segíthetnek rajtuk. Közreműködhetnek abban is, hogy a megfelelő szakemberhez kerüljön az öngyilkosságot fontolgató ember. Ezt a módszert Skóciában nagyon eredményesen alkalmazzák. Jelenleg mintegy 60 ezer önkéntes dolgozik a nagyjából 5 milliós lakosú országrészben – mondta Oriold Károly, az alapítvány vezetője.

Az öngyilkosságot elkövetők között sokan előzőleg valamilyen fizikai panasszal fordultak háziorvosukhoz. Svédországban ezért a háziorvosoknak is tartottak képzést arról, hogyan ismerjék fel a tüneteket. A képzés után statisztikailag mérhető volt az öngyilkosságok csökkenése, amikor pedig a képzésen részt vevő orvosgeneráció nyugdíjba ment, ismét nőtt az öngyilkosságok száma – mondta Szász Áron az alapítvány munkatársa. Jelenleg Svédországban a háziorvosok képzése mellett, a most már Magyarországon is alkalmazott módszer is működik, amely az áldozatok családjainak nyújt segítséget

A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet a segélyvonalak fontosságára is. Jelenleg Magyarországon 22 ilyen vonal létezik, ezek regionálisan megosztottak, de a 116 123-as számon elérhető fővonal mostantól mobiltelefonról is ingyenesen hívható.

Oriold Károly bejelentette, hogy alapítottak egy díjat, melyet minden évben szeptember 10-én az Öngyilkosság Megelőzési Világnapon fognak átadni annak, aki a legtöbbet tett az öngyilkosság megelőzéséért. A díjat pszichiáter és pszichológus nem kaphatja meg. Az alapítvány adományokat vár annak érdekében, hogy a díj minél magasabb összegű legyen.

Ajánlás a médiának

Bejelentették az alapítvány dolgozói azt is, hogy januárra elkészítenek egy irányelvet arról, hogy a médiának, hogyan kellene kezelnie az öngyilkosság témáját. Az irányelveket hazai szakemberek segítségével dolgozzák majd ki. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kidolgozott irányelveket veszik majd alapul.

A WHO szerint nem szabad leírni az öngyilkosság okát, mert soha nem egy ok áll a háttérben, hanem nagyon összetett kérdésről van szó. Nem szabad megjeleníteni a módszert sem, mert az példa, minta lehet más labilis, öngyilkosságot fontolgatóknak. Ezt a szakemberek Werther-effektusnak hívják, a Goethe könyvének hatására elkövetett öngyilkosságok alapján. A WHO szerint nem szabadna az öngyilkosságokkal foglalkozó híreket címlapon közölni és a helyszínt sem bemutatni.

Az ajánlásban szerepelnek majd a szóhasználatra vonatkozó javaslatok is, például helytelen sikeres vagy sikertelen öngyilkosságról beszélni, inkább a befejezett vagy a befejezetlen jelző használandó.

Rovatok