Index Vakbarát Hírportál

Ezeket a csapokat te elzártad magad előtt

2011. július 19., kedd 15:07 | aznap frissítve

Egy rögzített telefonbeszélgetés szerint Balázs József gyöngyösi fideszes képviselő azt mondta Gyöngyöspata vasárnap megválasztott jobbikos polgármesterének még a szavazás előtt, hogy a falu nem fog fejlesztési forrásokat kapni. Balázs az Indexnek elismerte, hogy volt ilyen beszélgetés Juhász Oszkárral, de szerinte ez arról szólt, hogy “együtt kell működni egy ilyen kis térségben”. A Fidesz érdemben nem reagált, közleményben jó együttműködést kívánt.

“Forrás oda megy ebben a térségben, amit én jóváhagyok. Amit én nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. Ezzel az írással meg ezekkel a dolgokkal ezeket a csapokat te elzártad magad előtt, ezt vedd tudomásul. Ilyen stílussal és mentalitással túlságosan sok mindenre ne számítsatok" – mondja Balázs József gyöngyösi fideszes országgyűlési képviselő Juhász Oszkárnak, Gyöngyöspata vasárnap megválasztott polgármesterének egy rögzített telefonbeszélgetésben.

"Különféle polgármesterek vannak a térségben, de egyvalamit senki sem enged meg magának, ha velem akar együttműködni, hogy a személyemet és munkámat gyakorlatilag kritizálja” – hangzik el egy másik ponton. "Ha polgármester akarsz lenni, hogyan fogsz velem így együttműködni” – kérdezi Balázs Juhásztól. “Ha valaki belém rúg, azzal miért működjek együtt?” – mondja megint.

– Tiszavasváriban, ahol jobbikos vezetés van, hat pályázatot adtak be, mind a hat nyert. Ez itt nem működhet? – kérdezi Juhász.
– Nem.
– Ezt ilyen kategorikusan kijelented?
– Kategorikusan – válaszolja Balázs.

Juhász Oszkár az Indexnek azt mondta: a beszélgetés múlt héten, a választás előtt történt. Balázs hívta fel, mert sérelmezte, hogy Juhász lejárató írást közölt róla. Juhász szerint Balázs hangneme fenyegető volt, ezért egy másik készülékkel elkezdte rögzíteni a beszélgetést. A hanganyagot teljes terjedelmében a barikad.hu hozta nyilvánosságra.

Az írás egy helyi lapban jelent meg, melyben Juhász azt nehezményezi, hogy a Fidesz Matalik Ferencnét (a gyöngyöspatai polgármesterségért szintén indult alpolgármestert) támogatja, aki hivatalosan nem a párt jelöltje volt.

Balázs József az Indexnek elismerte, hogy a beszélgetés megtörtént, de az szerinte arról szólt, hogy “együtt kell működni egy ilyen kis térségben”, és azt kifogásolta, hogy miért írt Juhász a személyét sértő módon.

A fenyegetésre Juhász Oszkár már hétfői sajtótájékoztatóján is utalt. Az Index akkor nem tudta elérni Balázs Józsefet, az MTI viszont igen. Balázs akkor még arról beszélt, hogy az elmúlt napokban Juhász a Jobbik polgármesterjelöltjeként hívta fel őt, és arra kérte, vegyen részt a választási kampánygyűlésén. Erre,  mint felidézte, nemmel válaszolt, emlékeztetve a jobbikos indulót, hogy a Fidesznek nincs polgármesterjelöltje a településen. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy az időközi választás után országgyűlési képviselőként azzal kíván együtt dolgozni, akinek bizalmat szavaznak a gyöngyöspataiak. Fenyegetés nem történt – jelentette ki.

Juhász a felvételen arról is beszél, hogy több más polgármester is hasonlót tapasztalt Balázzsal kapcsolatban, de az Indexnek nem árulta el, kik ők. Balázs ezzel szemben azt mondta, kifejezetten jó a kapcsolata a térség polgármestereivel, és a közelmúltban is számos pályázatot nyertek el a térség települései, függetlenül attól, milyen vezetés alatt állnak.

Azt Balázs is elismerte az Indexnek, hogy szóba kerültek a pályázati pénzek. “A világ úgy működik, hogy pontosan tudom, melyik településnek mi kell. Ehhez pedig együtt kell működni” – mondta.

A Jobbik kedden lemondásra szólította fel Balázs Józsefet. A párt sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám szóvivő azt kérdezte: "Ott tartunk már, mint egy dél- vagy közép-amerikai banánköztársaság, hogy egy-egy politikus kiskirály a saját választókerületében, és ő dönti el, hogy milyen pályázati vagy fejlesztési pénzek hova kerülhetnek?"

A kiszivárgott hangfelvétel miatt az LMP is lemondásra szólította fel Balázs Józsefet.

Fidesz: Jó együttműködést kívánunk

A Fidesz az Index megkeresésére nem válaszolt, de az Országos Sajtószolgálaton keresztül közleményben reagált az ügyre. Ebben Balázs József képviselő szavaival azonban egyáltalán nem foglalkoznak, és nem térnek ki arra sem, mekkora befolyással bír a térség képviselője a pályázati pénzek elosztására. Ahogy arra sem, hogy a Balázs által – saját elmondása szerint – követett gyakorlat mennyiben irányadó a pártban. Ugyanakkor az Index pártbeli forrásai szerint nem elképzelhetetlen, hogy lesz még következménye az ügynek – ez nyilván azon is múlhat, hogy mennyire csitulnak az ügy hullámai. Az alább szó szerint olvasható – és "csak" Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes által kiadott – közlemény mindenesetre nyitva hagyja a lehetőségét annak is, hogy a párt szükség esetén később élesebben határolódjon el képviselőjétől, vagy valamilyen módon szankcionálja szavait.

"A Fidesznél azt valljuk, hogy nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek. A jövőben Juhász Oszkár is bizonyíthat. A Jobbik frissen megválasztott gyöngyöspatai polgármesterjelöltjének – akinek ezúton is gratulálunk a választáson elért eredményéhez és munkájához sok sikert kívánunk – most megadatott a lehetőség, hogy bebizonyítsa, hogy a cigányozáson és zsidózáson kívül más válaszok is adhatóak az ország, esetében egy helyi közösség problémáira. A Jobbik és az általa Gyöngyöspatára vezényelt "polgárőrség" eddig csak indulatokat korbácsolt a településen. Csak úgy mint a helyi eseményeket fel és kihasználó LMP is. Úgy látszik a Jobbik és az LMP rövid időn belül, immáron sokadszor, egymásra talált. Mi azt szeretnénk, hogy az új polgármester a település problémáit valóban kezelni tudja, függetlenítve magát pártja szélsőséges ötleteitől és "megoldásaitól". Nyílván ez minden gyöngyöspatai lakó érdeke is. Amennyiben Juhász Oszkár a Jobbik cigányozásra és zsidózásra korlátozódó politikáján túl is tenni akar Gyöngyöspatáért, abban a térség fideszes országgyűlési képviselője feltétlen segítségére lesz. Jó együttműködést kívánunk!"

Rovatok