Index Vakbarát Hírportál

Mellőzik a nyomozást a sorsdöntő közokirat-hamisítás ügyében

2011. július 19., kedd 15:56

A rendőrség megállapította, hogy az Emfesz gázszolgáltatót 2009-ben eltulajdonították, amikor egy dollárért adták el, és az is kiderült, hogy az ügylet lebonyolítása alkalmas lenne a közokirat-hamisítás bűntettének megállapítására. Az eltulajdonítással kapcsolatos nyomozást megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda, a közokirat-hamisításról pedig még rendőrségi vizsgálat sem lesz, mert az ügyészség a nyomozás mellőzése mellett döntött.

Góczi Istvánnak, az Emfesz ügyvezető igazgatójának nem kell bíróság elé állnia a 200 milliárdos forgalmú gázcég eltulajdonítása miatt, holott a tényállást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is kimondta, és a Fővárosi Főügyészség is megerősítette.

Az Index a múlt héten számolt be arról, hogy a NNI szokatlan érveléssel szüntette meg a nyomozást. A gazdasági bűnözés elleni osztályon született határozat szerint Góczi István eltulajdonította ugyan a ciprusi Mabofi Ltd. 100 százalékos tulajdonú üzletrészét, de tette nem minősíthető bűncselekménynek, mert az akkoriban 200 milliárdos forgalmat bonyolító gázkereskedő cég kintlevőségei miatt nem rendelkezett pozitív piaci értékkel. (Legalábbis két szakértői vélemény a beszerzett háromból ezt állította.)

Most kiderült, nem lesz per az NNI-nél közokirat-hamisítás gyanúja miatt elkezdett büntetőügyből sem. Az V. és XIII. kerületi ügyészség ugyanis június 28-án kelt határozatában úgy döntött, mellőzi a nyomozást, pedig megalapozottnak találta a gyanút.

Az Emfesz, amely tavalyig a magyarországi gázpiac ötödét uralta, a Mabofi Ltd. tulajdonában volt. Az ügyvezető igazgató, Góczi István 2009-ben a ciprusi bejegyzésű Mabofi vezetőinek tudta és beleegyezése nélkül, egyetlen dollárért el nem adta saját beosztottjának. Góczi egy korábbi tranzakcióhoz kapott felhatalmazás alapján a Mabofi nevében írta alá az adásvételi szerződést.

Az ügyészség megállapítása szerint az ügyvezető által használt felhatalmazás akkor készült, amikor az ukrán milliárdos, Dimitrij Firtas 2004-ben az érdekeltségébe tartozó Mabofi számára vásároltatta meg az akkor még kis piaci szereplőnek számító Emfeszt. Góczi akkor a meghatalmazás segítségével közreműködhetett az adásvétel lebonyolításában.

2007 decemberében a Firtas-cégeket tömörítő Group DF Limited igazgatótanácsa azonban úgy döntött, hogy a csoporthoz tartozó cégek részvényeivel, üzletrészeivel kapcsolatos bármely döntés csak a Group DF felügyelő bizottságának jóváhagyásával születhet meg.

Az ügyészi határozat ezt követően leszögezi, hogy az Emfesz üzletrészéről szóló adásvétel valótlan tartalmú volt, „mert nem volt mögötte valós eladói ügyleti akarat”. Góczi röviddel az előtt, hogy a Mabofi megpróbálta visszahívni ügyvezető igazgatói posztjáról, a felhatalmazást felhasználva az Emfeszt eladta egy svájci offshore cégnek, „tudván azt is, hogy ez az ügylet átvezetésre kerül a cégnyilvántartásban, és a közhiteles nyilvántartás ily módon valótlan tartalmú szerződésből eredően valótlan tartalmú jogi tényeket tartalmaz majd”. „A leírt cselekmény ... közokirat-hamisítás bűntettének megállapítására alkalmas.”

Az ügyészség a levezetés ellenére mégis úgy döntött, hogy az ügyben nem kell nyomozni, mert Góczi ellen egy sokkal jelentősebb „tárgyi súlyú, vagyon elleni bűncselekmény miatt nyomozás még folyamatban van”. A „másik cselekmény mellett a jelentéktelenebb súlyú közokirat-hamisítás bűntettének nincs jelentősége”.

Mint arról beszámoltunk, az anyacég, az Emfesz eladásával kapcsolatos nyomozás leállításával egy időben az NNI elkülönítette azoknak a pénzátutalásoknak a vizsgálatát, amelyeket a gázcég ciprusi offshore vállalkozása, a Darisma Invesments Ltd. felé teljesítettek. A Mabofi egy korábbi bejelentésében azt állította, hogy Góczi István tudtával 43 millió dollárt és 8,2 millió eurót utaltak Ciprusra, miközben az Emfesz ezért nem kapott ellenszolgáltatást. A nagy összegű pénzmozgások miatt különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettének megalapozott gyanújával rendeltek el nyomozást. Ha azonban valamilyen oknál fogva ez a nyomozás is sikertelenül zárul, Góczi a közokirat-hamisítás miatt már nem lesz felelősségre vonható.

Rovatok