Index Vakbarát Hírportál

Szőcs Géza lakhatását már nem fizeti az állam

2011. augusztus 5., péntek 17:16

Bár Navracsics miniszterelnök-helyettes a Parlamentben még azt mondta, Szőcs Géza államtitkár havi negyedmilliót kap lakhatásra, most kiderült, a kultúrpolitikus már egy hónapja lemondott a lehetőségről. Egyes állami vezetők évek óta állami pénzből laknak a fővárosban, másoknak ugyan nincs ingatlanjuk itt, mégsem kapnak semmit.

Június 30-a óta már nem kap lakásfenntartási térítést Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, közölte pénteken a kulturális államtitkárság. Az MSZP-s Nyakó István "Mibe kerül az állami vezetők hivatali lakása" című írásbeli kérdésére válaszolt tegnap egy táblázattal Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, és ebben a válaszban még az szerepelt, hogy összesen 12 állami vezető lakhatására költ az állam, többek közt Szőcsére is.

A táblázatban az állt, hogy - a saját ingatlannal egyébként nem rendelkező - Szőcs 3 szobás otthonához havi 250 ezer forint lakásfenntartási térítést kap. A kormany.hu-n is megtalálhatóak az állami vezetők juttatásai, az ott közzétett dokumentumból az is kiderül, hogy a lakás 138 négyzetméteres, és 2010. július 15-től kapott pénzt rá az államtitkár. A kulturális államtitkárság pénteki közleménye szerint azért kellett a belvárosi lakás, mert "egész napos hivatali és protokolláris elfoglaltságai – az uniós elnökséggel járó feladatok miatt is – aránytalan terhet jelentettek számára, mivel naponta kellett vidékről a fővárosba utaznia". A közlemény szerint azonban Szőcs már 2011 januárjában kezdeményezte a bérleti szerződés felmondását, és az most június végén meg is szűnt.

20 ezer forinttal szállt be Szőcs

Az államtitkárság felhívta a figyelmet arra is, hogy bár a lakás bérleti díja 250 ezer forint volt, abból csak 230 ezret fizetett a minisztérium, a maradék 20 ezret Szőcs állta. Ez azonban nem nagylelkű felajánlás volt Szőcstől, a hatályos jogszabálynak ugyanis nem felelt volna meg, ha mind a 250 ezret a minisztérium fizette volna. A lakásfenntartási térítés havi összege maximum a köztisztviselői illetményalap hatszorosa lehet, ami jelenleg 231 900 forint.

A Navracsics-féle táblázatban szereplő 12 állami vezető közül egyébként négyen hivatali lakásban laknak, a többiek - Szőcsöt nem számítva heten - kapnak lakásfenntartási támogatást. Közülük egyedül Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár használja ki teljesen a lehetőségeit, és kéri a térítési plafont, a 231 900 forintot. A legszerényebb közülük V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, akinek a lakhatásáért havi 160 ezer forintot fizet a minisztérium.

Navracsics is megemlítette a válaszában, hogy az engedélyeket még az állami vezetők és államigazgatási dolgozók számára biztosított juttatásokról szóló rendelet július 18-i módosítását megelőző szabályok alapján utalták ki, azok új szabályok szerinti felülvizsgálata folyamatban van.

Szigorodtak a fizetési feltételek

A 2010 nyarán hatályba lépett előző verzió és az új változat között több fontos különbség is van. A régi változatban az állt, hogy akkor kaphat egy államtitkár hivatali lakást, ha - a vele közös háztartásban élő élettársa, házastársa lakásviszonyait is figyelembe véve - nem rendelkezik Budapesten vagy közvetlen vonzáskörzetében "megfelelő" lakással. A jogszabály azt is megmondta, mit kell megfelelőségen érteni: "A megfelelõség szempontjából a lakás szobaszámát, alapterületét, komfortfokozatát és műszaki állapotát, az együttlakók számát, valamint az állami vezetõi tisztség, illetõleg egyéb megbízatás ellátásával összefüggõ sajátos biztonsági és egyéb követelményeket kell figyelembe venni".

Az új, július 19-től hatályos változat már nem tér ki a megfelelőségre, csak annyi a kérdés, hogy rendelkezik-e vagy sem az állami vezető (vagy élettársa) budapesti vagy Budapest környéki lakással.

A kormányrendelet előző változata a lakásfenntartási támogatásról azt tartalmazta, hogy a hivatali lakásra jogosult állami vezető akkor kérhet ilyet, ha a hivatali lakásra nem tart igényt. Az új verzió már nem enged választási lehetőséget, eszerint akkor adható lakásfenntartási térítés, ha a minisztérium nem tud hivatali lakást biztosítani.

Hatvan kilométer már túl sok

A Navracsics-féle táblázatban szereplő államtitkárok közül háromnak Szőcshöz hasonlóan nincs saját ingatlana: ilyen Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár és Szabó Erika. A többieknek van, de vidéken, például Szegeden, Debrecenben, Pápán vagy Miskolcon. Budapesthez legközelebb Völner Pál infrastruktárért felelős államtitkárnak van ingatlana, vagyonnyilatkozata szerint a fővárostól körülbelül 60 kilométerre található Nyergesújfalun van egy családi háza.

Bőven akadnak olyan állami vezetők, akiknek hozzájuk hasonlóan vagy nincs, vagy csak vidéken van ingatlana, mégsem kapnak se hivatali lakást, se lakásfenntartási térítést. Ilyen például többek közt Czerván György agrárgazdaságért, Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért vagy Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár. Nem tudni, ők honnan oldják meg a budapesti munkába járást. A házas-és élettársak vagyonnyilatkozata nem nyilvános, így elképzelhető, hogy náluk a családban van budapesti lakás, de az is, hogy ők maguk fizetik az albérletüket.

A térítést vagy hivatali lakást kapó állami vezetők közül többeket már államtitkárrá válásuk előtt is a fővároshoz kötött a munka. Néhányan közülük már évekkel ezelőtt is állami pénzből oldották meg a lakhatásukat országgyűlési képviselőként. Például Szabó Erika, Szászfalvi László, Kontrát Károly, a belügyi tárca parlamenti államtitkára és Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár már 2005-ben is szállásköltségtérítést kapott, akkor egész évben összesen 1 millió 260 ezer forintot.

Rovatok