Index Vakbarát Hírportál

Nyílt levelet írtak a magyar vallástörvény ügyében

2011. augusztus 8., hétfő 15:23

Viviane Redingnek, az  Európai Bizottság Alelnökének és a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős európai biztosnak, illetve Thomas Hammarbergnek, az Európa Tanács emberi jogi biztosának írt nyílt levelet az egykori magyar demokratikus ellenzék a magyarországi vallásszabadság ügyében.

A társaság - melynek tagjai közt találjuk Demszky Gábort, Iványi Gábort, Kenedi Jánost, Konrád Györgyöt, Magyar Bálintot, Mécs Imrét és Tamás Gáspár Miklóst is - levelében arra kéri a biztosokat, lépjenek fel határozottan a vallásszabadság és más alapvető szabadságjogok védelmében, amelyeket jelenleg komoly veszély fenyeget Magyarországon.

"2011. július 12-én, a szavazás előtt mindössze két órával beterjesztett javaslat alapján a Magyar Országgyűlés új egyházügyi törvényt fogadott el, amely megvonta több mint 100 vallási felekezet egyházi státusát.
Az Európai Unió Alapjogi Chartája 10. és Az emberi jogok európai egyezménye 9. cikkének nyílt semmibevételével csupán tizennégy felekezet tarthatta meg egyházi nyilvántartását és az azzal járó jogait.
Megsértve továbbá az állam és az egyház elválasztásának demokratikus normáit, a törvény rendelkezése szerint a jövőben az Országgyűlésben ülő politikai pártok szavazata dönt majd az egyes egyházak elismeréséről" - írják.

A diszkriminációval sújtott egyházak közül többen vezető szerepet visznek a hajléktalanok, idősek, szegények szociális gondozásában; romákat, elítélteket, gyermekeket és fiatalokat támogatnak, több tízezer rászoruló embert segítenek, sokan sikeres középiskolákat és felsőoktatási intézményeket működtetnek, amelyeknek az akkreditációja most megszűnik - vélekednek a levél írói, akik arra kérik a két biztost: az egyházügyi törvény tanulmányozását követően indítsanak hivatalos vizsgálatot indítanak az ügyben.

Rovatok