Index Vakbarát Hírportál

Tankönyv nélkül maradhatnak az adós iskolák

2011. augusztus 11., csütörtök 08:55 | aznap frissítve

Nem szállítják ki a tankönyveket azoknak az iskoláknak, ahol az önkormányzatok nem rendezték tavalyi tartozásukat - írja a Magyar Nemzet.

A Tankönyves Vállalkozók Országos Szövetsége (TVOT) ajánlást adott ki, amelyben azt javasolja a terjesztőknek, hogy ne vigyék ki a tankönyvek egy részét oda, ahol a fenntartó a tavalyi kötetek árát sem fizette ki.

A TVOT ugyanis megelégelte, hogy egyes önkormányzatok nem rendezték a terjesztőknek az ingyenes tankönyvre jogosult diákok könyveinek az árát. A lap szerint az  önkormányzatok tavalyról maradt tartozása mintegy 100 millió forint.

Lesz tankönyv

A Pest megyei önkormányzat azt ígéri, mindenképpen megtalálja a módját annak, hogy a könyvkiadóknál és -forgalmazóknál fennálló jelentős tartozása ellenére biztosítsa az általa fenntartott iskolák számára a tankönyveket, reagált a Magyar Nemzet cikkére Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke.

A napilap Szarvas-Ballér Judit, a TVOT elnökének szavait idézve azt írta: mintegy 100 millió forintos az önkormányzatok tavalyról megmaradt tartozása és az összegnek csaknem a felét Pest megye hozta össze.

Pest megye vezetése már tárgyalt a TVOT illetékeseivel a körülbelül 50-60 milliós adósság rendezéséről, s noha a konkrét megállapodásról még nincsenek információk, szeptemberben minden iskolásnak lesz tankönyve. Ambrus András hozzátette: elképzelhető, hogy az önkormányzat bizonyos összeget "átcsoportosítva" rendezi adósságának egy részét, de az iskolákban tavaly kiosztott ingyenes könyvek visszaszedése és újraosztása is felvetődött egyfajta megoldási javaslatként.

A TVOT szerint a Pest megyei önkormányzat 2010. szeptembere óta a tankönyvek árának csak a töredékét utalta át, annak ellenére, hogy az e célra járó normatív támogatást még augusztusban megkapták. Ezért előfordulhat, hogy az idén szeptemberben nem, vagy csak előzetes fizetés után szállítanak majd tankönyveket a megyei fenntartású iskolákba a terjesztők és a kiadók.

Milliárdos tartozások

A megyeháza számos jogcímen máig többmilliárdos tartozást halmozott fel; a legtöbb pénzzel (1,2 milliárddal) a korábban az iskolákban és a szociális otthonokban közétkeztetést ellátó HunGast Kft.-nek adós.

A megyei önkormányzat a "könyves" cégeken kívül tartozik az intézményeiben megbízási szerződéssel foglalkoztatott óradíjasoknak, a közüzemi szolgáltatóknak, de nem tudják fizetni a közgyűlés tagjainak tiszteletdíját, a szociálisan rászorulóknak járó ösztöndíjak egy részét, s a tavaly esedékes adó- és járulékfizetés is "csúszik". Az információk szerint a középiskolai érettségi bizottságok elnökei közül is többen hiába számláztak.

A megyei közgyűlés az idén januárban számos megszorító intézkedést fogadott el, de a pénzügyi áttörést az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe jutott önkormányzatoknak kiírt pályázatra benyújtott 2,5 milliárdos igényük mielőbbi, kedvező elbírálásától remélik.

Rovatok