Index Vakbarát Hírportál

Helyi fideszeseket jelentett fel az ajkai polgármester

2011. augusztus 12., péntek 19:46

Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere feljelentést tett az Ajkai Városi Ügyészségen a Fidesz négy helyi vezetője és a KDNP városi elnöke ellen becsületsértés, illetve ismeretlen tettesek ellen hamis vád miatt. Schwartz Béla közleményében az ügyészségnek küldött feljelentéséről beszámolva azt írta: Stolár Mihály, a Fidesz ajkai elnöke, Fülöp Zoltán, az ajkai önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője és Ravasz Tibor fideszes önkormányzati képviselő azt állította a Hír Televízió július 26-i és 27-i műsorában, hogy "a Fidesz ajkai önkormányzati képviselőinek, illetve Reitter Istvánnak, a KDNP helyi elnökének törvénybe ütköző módon előnyöket ajánlottam fel az Állami Számvevőszék Ajka városát érintő vizsgálatainak leállítása céljából, illetve elkövettem a hűtlen kezelés bűncselekményét".

Schwartz Béla szerint megsértette a becsületét Reitter István is, amikor azt állította a tévéműsorban, hogy "törvénybe ütköző módon előnyöket ajánlott fel számára" az Állami Számvevőszék ajkai vizsgálatainak leállítása érdekében.

Ajka polgármestere szerint Ékes József, a Fidesz-KDNP ajkai országgyűlési képviselője is elkövette vele szemben a becsületsértést, mert a helyi Fidesz- és az MSZP-frakció tavalyi egyeztető tanácskozásáról "titokban és a megbeszélésen részt vevő frakciók tagjai előzetes hozzájárulása nélkül" hangfelvételt készített, és azt a Hír Televízió tudomására hozta, ám a felvételt szerinte "a közvélemény manipulálása céljából megcsonkították". Schwartz Béla feljelentést tett becsületsértés miatt a tévé "adásait szerkesztő ismeretlen tettes ellen is".

A polgármester elmondta: a két frakció egyeztető megbeszélésén éppen a Fidesz és a KDNP "helyi küldöttei léptek fel kezdeményezően az általuk előre meghatározott pozíciók és juttatások iránti igényekkel".

Schwartz Béla közölte azt is, hogy ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett hamis vád bűncselekménye miatt is. Álláspontja szerint ugyanis Stolár Mihály és Ravasz Tibor azt mondták róla az említett tévéműsorokban, hogy hűtlen kezelést követett el, illetőleg adósságrendezési eljárás folyik a város ellen, s ezért a polgármester a felelős. Schwartz Béla hangsúlyozta: ilyen eljárás nincs folyamatban, s ellene sem folytatnak hűtlen kezelés miatt büntetőeljárást. Hangsúlyozta azt is, hogy őt "Ravasz Tiborék feljelentették vesztegetés miatt", ám az ügyészség ezt a beadványt elutasította, azaz hamisan vádolták meg vesztegetés bűntettével.

Schwartz Béla a feljelentésében arra kéri a városi ügyészséget, hogy "e körben folytassa le a büntetőeljárást, s amennyiben az ügyészség szerint az elkövetők a fent körülírt cselekményekkel más bűncselekményt valósítottak meg, amiatt is kérem a felelősségre vonásukat".

Stolár Mihály azt mondta, hogy a polgármester feljelentéséről nincs tudomása, de egy folyamatban lévő ügyet nem kíván kommentálni, és bízik az igazságszolgáltatásban. Nem kívánt véleményt mondani Schwartz Béla feljelentéséről Ékes József parlamenti képviselő sem. Stolár Mihály július 26-i sajtótájékoztatóján azt mondta, pénzügyi válságba és morális csődbe jutott Ajka városa Schwartz Béla vezetésével, ezért a Fidesz helyi csoportja felszólítja, hogy haladéktalanul mondjon le.

Rovatok