Index Vakbarát Hírportál

Jogosulatlan titkos információgyűjtés miatt hallgatták ki Vadait

2011. augusztus 12., péntek 20:31

Jogosulatlan titkos információgyűjtés bűncselekménye miatt folyik a nyomozás abban az újabb, szigorúan titkos ügyben, amelyben csütörtökön tanúként hallgatták meg a katonai ügyészségen Vadai Ágnest, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnökét, illetve a testület korábbi SZDSZ-es tagját, Gulyás Józsefet - közölte a Hír Tv pénteken a honlapján.

A cikk szerint az értesülést a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője megerősítette a televíziónak. Kitérnek arra is, hogy a Népszava szerint az ügyben a nemzetbiztonsági bizottság több korábbi tagját, mások mellett az MSZP-s Juhász Ferencet és Mécs Imrét, illetve az MDF-es Boross Pétert is meghallgatták. A Népszava pénteki számában a lapnak nyilatkozó Mécs Imre azt mondta, az ügyészségen arra voltak kíváncsiak: az előző ciklusokban előfordult-e, hogy országgyűlési képviselőket hallgattak le a titkosszolgálatok.

Vadai ügye 2087-ig titkos

A szocialista politikus hozzátette: a tanúmeghallgatás során nem említették, hogy az ügy államtitkot érint. Vadai Ágnes csütörtöki ügyészségi meghallgatása után újságírókkal azt közölte: magánszemélyként és az idézéssel ellentétben nem az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként hallgatták meg tanúként a Budapesti Katonai Ügyészségen.

A szocialista politikus azt mondta, az ügyről nem beszélhet, mert azt 2087-ig titkosították, de hozzátette, az a jelenlegi ismeretei szerint nem kapcsolódik az úgynevezett kémügyhöz. Az eljárással összefüggésben még annyit mondott: szégyellje magát az, aki a Budapesti Katonai Ügyészséget ilyen helyzetbe hozta. "Én úgy gondolom, nincs is ügy, ahogy kémügy sincs" - jelentette ki Vadai Ágnes.

Az úgynevezett kémüggyel összefüggésben elmondta: megkapta a belügyminiszter levelét, amelyben Pintér Sándor arról tájékoztatta, hogy nem áll a módjában a titkosítást feloldani, mert az ügyben a katonai ügyészség az illetékes. A szocialista politikus szerint ugyanakkor a katonai ügyészség néhány hete azt a választ adta, nem ő a titokgazda. Így a kör bezárult - mondta Vadai Ágnes.

Galambos-ügy: 2040-ig titkosítva

A Fővárosi Bíróság (FB) Katonai Tanácsa csütörtökön három hónappal meghosszabbította Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatójának előzetes letartóztatását. Ügyvédje, Molnár Lajos az MTI-nek nyilatkozva érthetetlennek nevezte a döntést, mivel ügyfelét bűnsegédként elkövetett kémkedéssel gyanúsítják. Ez pedig az ügyvéd szerint ugyanolyan "járulékos bűncselekmény", mint amivel Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány 2007 és 2009 közötti titokminiszterét és Laborc Sándort, az NBH 2007 és 2009 közötti főigazgatóját gyanúsítják, akikkel szemben a bíróság nem rendelt el kényszerintézkedést.

A volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Budapesti Katonai Ügyészség Szilvásy Györgyöt kémkedéssel, Laborc Sándort bűnpártolással gyanúsítja. Galambos Lajost pénteken egy újabb büntetőügyben hallgatták ki, ügyvédje, Molnár Lajos közlése szerint védencét ebben az ügyben vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják. Az ügy részleteire az ügyvéd nem tért ki, mivel az ügyészség a dokumentumokat 2040-ig titkosította.

Vadai Ágnes tájékoztatását megelőzően csütörtökön Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság volt SZDSZ-es tagja újságíróknak azt mondta, szerinte ugyanabban az ügyben idézték tanúként, mint a szocialista politikust, és határozottan kijelentette: nem a kémügyről van szó. Megerősítette, hogy tanúkihallgatása korábbi bizottsági tagságával függ össze.

Rovatok