Index Vakbarát Hírportál

Rács mögött az NBH volt jogásza is

2011. augusztus 17., szerda 10:23

Őrizetbe vették pénteken Simon Ibolyát, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori jogászát is, értesült a Magyar Nemzet. A Budapesti Katonai Ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsította meg Gyarmati Györgyöt, az elhárítás korábbi megbízott főigazgatóját és Galambos Lajost, a hivatal volt főigazgatóját, és egy kalap alatt indítványozták Simon Ibolya és Gyarmati György előzetes letartóztatásba vételét.

A bíróság az államtitokká minősített ügyben szerdán dönt a kényszerintézkedésről.

A jogásznő őrizetbe vétele és meggyanúsítása a Földesi-Szabó-féle Egy-Másért alapítvánnyal összefüggésben eltűnt egymilliárd forint miatt történhetett, véli a Magyar Nemzet. Simon Ibolya ugyanis tagja volt az alapítvány kuratóriumának, csakúgy mint Gyarmati és Galambos. A lap szerint elképzelhető, hogy a májusban elfogott Földesi-Szabó László vallomásai alapján került most sor az őrizetbe vételekre.

Földesi-Szabóval szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytatott eljárást milliárdos adócsalás gyanújával, majd az ügyet a Budapesti Katonai Ügyészség vette át. Az ügyészek minden addig keletkezett iratot államtitokká minősítettek, majd vélhetőleg nyomozási alku részeként Földesi-Szabó az eljárás tanúja lett. Védője egy ízben utalt arra, hogy a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati karát érintő kémbotrány nyomozását ügyfele vallomásai is segítették.

A volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Budapesti Katonai Ügyészség Galambos Lajost bűnsegédként elkövetett kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány 2007 és 2009 közötti titokminiszterét kémkedéssel, Laborc Sándort, az NBH 2007 és 2009 közötti főigazgatóját bűnpártolással gyanúsítja.

Rovatok