Index Vakbarát Hírportál

Orbán ma Réthelyivel értékelt

2011. augusztus 19., péntek 14:52

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken megbeszélést folytatott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel. A találkozóról Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője adott ki közleményt. Eszerint elhangzott, hogy az euróválság miatt Magyarország nehéz időszak előtt áll, és hogy az euróválság hatásainak kivédése megszorító intézkedésekkel lehetetlen, ezért az ország átszervezésének felgyorsítására és elmélyítésére van szükség, melyben továbbra is fontos szerep hárul a Nemzeti Erőforrás Minisztériumra.

"Az elmúlt egy év tapasztalatai azt bizonyítják, hogy az új kormányzati struktúra beváltotta a hozzá fűzött reményeket és lehetővé tette, hogy az emberi értékek integrált módon jelenjenek meg a kormányzati döntéshozatal során" – írta Szijjártó. Orbán és Réthelyi Hoffman Rózsa oktatási államtitkár részvételével áttekintette a nemzeti felsőoktatási rendszerről és a nemzeti köznevelési rendszerről szóló törvények koncepcióit, és úgy döntöttek, hogy azokat a lehető legrövidebb időn belül a kormány elé terjesztik, annak érdekében, hogy a két törvény kora ősszel megszülethessen. Beszéltek az eldöntendő szakmapolitikai kérdésekről, napirenden volt a szociálpolitika és a kultúrpolitika területeinek áttekintése, valamint a Magyar Állami Operaház leendő vezetőjéről szóló döntés. "A nemzetierőforrás-minisztériumon belüli személyi döntések továbbra is a miniszter hatáskörébe tartoznak" – írta Szíjjártó.

Orbán Viktor augusztus eleje óta egyenként, négyszemközti beszélgetéseken találkozik kormánya tagjaival, a tanácskozássorozat Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter meghallgatásával vette kezdetét. A miniszterelnök csütörtök délután Felcsúton Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel találkozott.

Pénteken az MSZP-s Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter is foglalkozott Réthelyi teljesítményével, közleményt adott ki azzal a címmel, hogy Réthelyi professzor nagyot mert álmodni. Idézett egy interjúrészletet Réthelyitől, miszerint a miniszter azt nyilatkozta:”abból semmilyen körülmények között nem engedünk, hogy a jelenlegi bérmennyiség továbbra is biztosítva legyen az orvosok, a szakdolgozók részére”.

Kökény szerint szomorú, hogy míg a Fidesz és kormánya egy évvel ezelőtt "elhitette", hogy megmentik az egészségügyet, 19 százalékkal csökkent az egészségügyi dolgozók keresetének vásárlóereje. Az MSZP-s politikus szerint Réthelyi és minisztérium továbbra is ígérget, bár béremeléssel jövőre sem bíztat, az egészségügyet sorsára hagyta. "Azonnali és érzékelhető mértékű béremelés, hosszú távra hirdetett bérfelzárkóztatás nélkül rövidesen nem lesz kikkel megmenteni a betegellátást, hiszen napról-napra nő a pályát elhagyó és az országból kivándorló egészségügyi dolgozók száma" - írta Kökény.

"Az MSZP követeli, hogy a kormány álmodozás és fogadkozások helyett konkrét és megalapozott programmal szabjon gátat a munkaerőválság további mélyülésének az egészségügyben" – fogalmazott.

Rovatok