Index Vakbarát Hírportál

Délutáni testnevelést akar Hoffmann

2011. augusztus 29., hétfő 12:25

A délutáni napköziben szervezhető meg alsó tagozaton a mindennapos testnevelés idén - írta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az általános iskolai intézményvezetőknek küldött levelében.

A kormany.hu-n közzétett dokumentumban az államtitkár kifejtette: az új, nemzeti köznevelésről szóló törvény megjelenése előtt, a most induló tanévben elsőtől negyedik osztályig ha a tanulók délelőtti órarendjében testnevelésóra nem szerepel, a délutáni napköziben, annak óraszáma, pedagógus-létszámkerete és infrastruktúrája felhasználásával kell megrendezni a többletfoglalkozásokat. Hoffmann szerint az ebbe a korosztályba tartozók közül országosan mintegy 80 százalék veszi igénybe a napközit.

Az intézményvezetőket az államtitkárság arra kéri, gondoskodjanak róla, hogy az igazolt sportolók esetén kívül valamennyi kisgyerek részt vehessen a délutáni sportfoglalkozásokon és tegyenek azért, hogy azokon örömmel résztvegyenek a tanulók.

Az oktatási államtitkár kiemelte: 2010-től a kormány egyik alapvető célkitűzése, hogy az iskolákban tanuló gyermekek fokozatosan hozzájussanak a mindennapos testnevelés lehetőségéhez. Az oktatásért és a sportért felelős államtitkárság egyetértenek abban, hogy az iskolai testnevelés és a sport a 21. század egyik rejtett tartaléka, mellyel az egészségre nevelés, a szociális kompetenciák, csapatmunka, összetartozás, felelősségtudat, a többiek iránti tisztelet és a problémamegoldás képessége egyaránt fejleszthető.

Mindennapos testnevelés az iskolákban

Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának július 5-én jelentette be, hogy jövő ősztől bevezetik a kötelező, mindennapos testnevelést az általános iskolákban, amit fejlesztési programokkal segítene a kormány.

A főosztályvezető akkor hozzátette: a kötelező mindennapos testnevelés bevezetéséről már megegyezés született Czene Attila, sportért felelős és Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár között, így a 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelésórát tartanak majd a négy alsó osztályban, míg a felső tagozaton egyelőre csak az ötödikeseknél vezetnék be a mindennapos testnevelést.

Rovatok