Index Vakbarát Hírportál

Mindenhonnan elküldték a roma gyerekeket

2011. augusztus 31., szerda 14:02

A Pest megyei kormányhivatal vezetője, Tarnai Richárd utasítására gödi, illetve váci iskolákban kezdheti meg az új tanévet az a hét csörögi roma kisdiák, akiket egyetlen iskolába se akartak felvenni.

Csörögön nincs iskola, így a környező települések egyikének kellett volna felvenni a gyerekeket, ám erre egyetlen iskola sem volt hajlandó.

A Roma Sajtóközpont (RSK) közleménye szerint a hatóságok ide-oda tologatták az ügyet, majd hétfőn a fővárosi kormányhivatal soron kívül hatósági ellenőrzést végzett. Ennek eredményeként a szaktárca által kijelölt Pest megyei kormányhivatalt kérték fel azoknak az iskoláknak a megnevezésére, ahol kötelezően fogadni kell a máshol elutasított csörögi elsősöket.

Időközben két kisiskolás családjának mégis sikerült elintéznie a falu környékén a felvételt, így a Pest megyei kormányhivatal határozata alapján már csak hét diák számára jelöltek ki iskolát.

A kormánymegbízott utasítására a gyerekek közül öten két gödi iskolában, ketten egy váci alapfokú oktatási intézményben kezdhetik meg a tanévet - közölte Kiss Attila, a kormányhivatal kommunikációs vezetője. Kiss nem kívánta megnevezni az érintett intézményeket, mert a határozatokat még csak most kézbesítik.

Rovatok