Index Vakbarát Hírportál

Popószex, vitamin, reklámkormány

2011. augusztus 31., szerda 16:21

Kiderült, hogy Schmuck Andor igazából miért fogyókúrázik hónapok óta, meg az is, hogy milyen érzés, amikor egy egykori MSZP-s egy fideszes alpolgármestert vezet láncon. Helyszíni riport a Tisztelet Társasága Sas utcai sajtóeseményéről. Az is ki fog derülni, hogy mire alapul a kormány új gazdaságpolitikája!

Bár Schmuck Andor legnagyobb hazai rajongói között vagyok, a meghívónak ez a mondata döntötte el végképp, hogy alig pár hét elteltével elmegyek egy újabb Schmuck-performanszra:

Az eseményen részt vesz Puskás András, V. kerületi Alpolgármester (FIDESZ), aki a belvárosi szépkorúak számára felajánlott vitaminokat személyesen adja át.

Schmuck, az őt rajongva követő, többezres nyugdíjasnéni-hadseregre támaszkodva jó évtizede a magyar bulvárlapok, illetve az anyókabiznisz állócsillaga, miközben a legkülönbözőbb politikusok törleszkednek hozzá, esznek a tenyeréből és főként fényképezkednek vele, az azonban sokáig nem volt világos előttem, hogy pontosan hogyan csinál ebből pénzt.

Hát most kiderült.

A sztori úgy kezdődött, hogy a Tisztelet Társaságának jó másfél mázsás alapítója a nyár elején bejelentette: szeptember elsejéig fogadásból lefogy 60 kilót. Ha nyer, a nyugdíjasklubja több millió forint értékű adományt kap különböző cégektől és vállakozóktól, ha pedig veszít, kukorékolva kell végigfutnia az Andrássy úton.

"Nyilván van valami emögött" - gondoltam rögtön rafkósan, de kezdetben Norbi-reklámra gyanakodtam, mivel a fogyókúrás fogadást bejelentő sajtótájékoztatón az ismert fitneszmilliárdos is jelen volt.

A mostani meghívóban a csali - a vitaminosztó Puskás alpolgármesteren kívül - az volt, hogy Schmuck leleplezi az Ismeretlen Fogyókúrázó Szobrát. Egy adományozó gyógyszercég pedig - kettős nevű vállalatról van szó, amit nem akarunk reklámozni, ezért innentől nevezzük mondjuk Majom and Brokkolinak - a termékeiből ajándékoz a nyugdíjasoknak, függetlenül attól, hogy Schmuck a szeptember 2-ai mérlegelésen tényleg könnyebb lesz-e hatvan kilóval.

Hazai pályára mentem, a Sas utcában ugyanis a szomszéd házban laktam, amikor odaköltözött a Tisztelet Társaságának irodája. Jó időben rendes reggeli programom volt, hogy kiálltam az ablakba, és figyeltem, ahogy Schmuck megérkezik, kiszáll a Smartjából és - hoppá - nagyobb a térfogata, mint az autónak.

A helyszínen zsizsegő nénihadsereg fogadott, az élükön Andor, aki megdöbbentő módon tényleg lefogyott, na nem gebére, de a 160 kiló körüli versenysúlyához képet jól látszott a változás.

Schmuck szokás szerint formában volt, csillagszóróként ontotta magából a poénokat, a legnagyobb sikert a szolid popószexessel aratta, amikor elindult a hosszúkás terem túlsó végébe, azzal a szöveggel, hogy "Én hátulról kezdem, mert annál jobb nincsen". Esküszöm, a nénik hisztérikusabban nevettek, mint a III. b., amikor paptanár osztályfőnökünk elmesélte az ismert viccet, aminek az a poénja, hogy a szakács igazából belerecskázott a túrós csuszába.

Hamar kiderült, hogy az egész eseményt a Majom and Brokkoli kedvéért szervezték. Az M and B jelen lévő marketingese elmesélte, hogy 100 nyugdíjasnak ajándékoznak két-két hónapra elegedő Majom and Brokkoli Multivitamin-adagot, pontosabban olyan, 4500 forint értékű bónt, amiért majd ingyenvitamint kapnak.

Ekkor jött be a képbe Puskás András alpolgármester, az V. kerületi Rogánföld hercege, egyben a Fidesz zselézett hajú és borvirágmentes válasza Pálffy Istvánra.

A meghívó alapján azt hittem, a politikus az alkalmat megragadva kerületi ingyenvitamint fog a nyugdíjas asszonyok nyelvére helyezni. De nem ez történt. Puskás szerepe annyi volt, hogy átvette a száz borítékot a merketingestől, majd ő osztotta ki azokat a néniknek, learatva a learatandókat. Előtte még annyit mondott, hogy az önkormányzat támogatja a vitaminok szedését és a betegségek megelőzését, ezért adnak védőoltásokat az időseknek. Különleges hely ez a Belváros!

"Reklámkormány" - kiáltottam magamban, mert hirtelen rájöttem, hogy a politika és a céges reklám ilyen merész keverése talán nem véletlen, hanem az Orbán-kormány nem ortodox válasza a gazdasági válságra. Ennek a fényében a helyére került egy rakás, eddig érthetetlen mozaikdarab:

- az új alkotmányt hangsúlyozottan iPaden író Szájer József

- a keményen megmarketingolt kormányzati iPadflotta

-  illetve az, hogy az új médiatörvény a sajtó kádárista csicskáztatásán kívül a termékelhelyezés újbóli engedélyezésével villantott.

Érdekes adalékot árult el Schmuck a Tisztelet Társaságának bizniszmodelljéról, amikor elmesélte, hogy azért pont a jelen lévő 100 nyugdíjas kap ingyenvitamint, mert ők voltak a nemrég rendezett, állítólag 8 ezer nézős Mága Zoltán-koncert ingyenes helyszínbiztosítói délután 3-től éjjel 11-ig. Andor ezután általános izgalmat keltve elárulta, hogy körünkben tartózkodik a Nemzetközi Nagyiszolgálat Magyarországi képviselője, de szerencsére senki sem ájult el a hírtől.

Végre eljött a szoborátadás pillanata. És egyben a keserű csalódásé. "MINDEN A PÉNZRŐL SZÓL!!!" - jegyeztem föl remegő kézzel, amikor megláttam, hogy a szobor - nem fogják kitalálni! - egyáltalán nem szobornak, hanem a Majom and Brokkoli kartonpapír reklámtáblájának bizonyult, amin két fotó volt látható Schmuck fejéről, egy régi, irtózatosan dagadt és egy aktuális, de a valóságosnál is soványabb, valamint az M and B fogyasztószerének fotója meg egy hatalmas 49-es szám, merthogy ők már tudják, igazából mennyit fogyott Schmuck.

Andor, a marketinges nő és Puskás alpolgármester mosolyogva beálltak a reklámtabló mögé és jó hosszan fotóztatták magukat. Schmuck tényleg igazi zseni, a tömegből ugyanis egyszerre csak kivált egy csontsovány néni, odasimult a Mester oldalához, és bejelentette, hogy ő pont 49 kiló, így Andor őt fogyta le. Nem aratott akkora sikert, mintha dugásra utalt volna, de azért nagy lett a vidámság.

"Szóval a Majom és Brokkoli miatt volt ez az egész. Szeptember másodikán nyilvános mérlegelés, utána újabb bulvárcsemege az Andrássy úton, fú de ki van ez találva. De én végül is jól szórakoztam, a nyugdíjasok nemkülönben, és amúgy is, ki ne próbálná ki szívesen, milyen érzés Puskás Andrást láncon vezetni?" - gondoltam magamban, azzal gyorsan távoztam a helyszínről, hogy Andor már ne tudjon átadni nekem egy Majom és Brokkoli-logós vitaminbónt.

Rovatok