Index Vakbarát Hírportál

Ismét őrizetben a pécsi egyetem volt főigazgatója

2011. szeptember 2., péntek 14:54

Őrizetbe vette a rendőrség I. Gábort, a Pécsi Tudományegyetem vesztegetés gyanúja miatt felmentett egykori gazdasági főigazgatóját, egy hónappal azután, hogy szabadlábra helyezték, értesült a bama.hu. Az őrizetbe vételnek köze van ahhoz, hogy az egykori egyetemi vezetőről kiderült, szabadlábra kerülése után 2,5 millió forintban rendelt műszaki cikkeket a nála maradt egyetemi VIP-kártyájával.

I. Gábor ezzel a húzással nagy valószínűséggel ismét előzetes letartóztatásba kerül. Az NNI közleménye úgy fogalmaz, hogy a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló I. Gábort őrizetbe vétele mellett készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaéléssel is meggyanúsították és indítványozták előzetes letartóztatását.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly április óta folytat nyomozást a PTE gazdálkodásával összefüggésben bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Több mint húsz ember ellen indult eljárás. A gazdasági főigazgatót egy hónappal ezelőtt engedték ki a vizsgálati fogságból, 30 milliós óvadék ellenében.

Az előzetesből szabaduló I. Gábor az interneten adott le megrendeléseket, a még egyetemi vezetőként kapott kártya birtokában. Erre azért nyílt lehetősége, mert bár a gyanúsításával összefüggésben korábban visszavonták főigazgatói megbízatását, e jogosultságát nem szüntették meg.

A volt főigazgató végül csak 83 ezer forint értékben tudott vásárolni, a Magyar Államkincstárnál ugyanis időben leállították, illetve visszamondták a megrendeléseket.

Rovatok