Index Vakbarát Hírportál

Nem volt egyeztetés Hoffmann népviseleti gyűjtéséről

2011. szeptember 2., péntek 14:16

A kormányváltás óta másodszor kér adományokat az iskolásoktól oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa néhány napja felhívást tett közzé, hogy a vörösiszap-károsultak után a csíksomlyói gyerekek népviseleti öltözetét támogassák fejenként 100 forinttal. Az erdélyi gyerekmentő szervezetet irányító Böjte Csaba ferences szerzetes szerint a kezdeményezés szép, és gesztusértékű, de nem volt róla egyeztetés.

Erdélyi népviseleti ruhákra szervez országos gyűjtést Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár két napja tette közzé felhívását, amelyben az iskolaigazgatókat, tanárokat kéri, segítsék a 100 forintos zsebpénzadományok eljuttatását a Katolikus Karitászhoz.

Hoffmann Rózsa a kormany.hu-n közzétett felhívásban személyes élményeire hivatkozva indokolja az akciót. Az államtitkár szerint az ötlet akkor fogant meg benne, amikor a nyáron Erdélyben, a búcsújáról híres Csíksomlyón járt, és beszélt a több ezer árva és szegény gyereknek otthont teremtő Böjte Csaba ferences atyával.

Az államtitkár szerint a csíksomlyói gyerekek „igen jó eredménnyel tanulnak, odaadással segítenek, járnak templomba, vesznek részt minden egyházi és magyar nemzeti ünnepen”. Örömüket csupán egyetlen dolog árnyékolja be: az, hogy „a ruhájuk, a cipőjük ahány, annyiféle, s igazából nincs is ünneplőjük: nem tudnak szép népviseletbe öltözni, s úgy menni a templomba, az ünnepélyre, ahogy a többi odavalósi magyar gyerek”.

„Így kell-e ennek lennie?” – teszi fel a kérdést Hoffmann Rózsa. „Csaba testvér imáit talán nem hallgatja meg a Jóisten? Dehogynem! Csak éppen most Titeket szólít meg: tegyetek jót! Támogassátok fejenként legalább 100-100 forinttal csíksomlyói nehéz sorsú társaitokat! Hogy az ünnepnapok alkalmával felvehessék a Tőletek ajándékba kapott székely ruhákat!”

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, Böjte Csaba az Indexnek azt mondta, nem tudja megítélni a kezdeményezés politikai hátterét, mert nem egyeztetett az oktatási államtitkárral a gyűjtésről. A ferences szerzetes szerint mindenesetre nem a hasznosságát, hanem a gesztusértékét érdemes nézni. „Ha a gyerekek fejével és nem a felnőttekével gondolkodunk, akkor biztos nem a könyvek a legfontosabbak, egy szép ruha, vagy egy labda biztos közelebb áll a szívükhöz.”

Az államtitkár most másodszor kér pénzadományt a diákoktól. Tavaly ősszel Hoffmann – annak ellenére, hogy a kormány is szervezett ilyet – a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára kért zsebpénzadományt. Novemberben azt jelentették be, hogy 73 millió forint gyűlt össze az iskolások 100 forintjaiból.

Rovatok