Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztenék Gyurcsány mentelmi jogát

2011. szeptember 6., kedd 11:18 | aznap frissítve

A mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy függessze fel Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát, akit hivatali visszaélés miatt hallgatna ki gyanúsítottként az ügyészség a Sukoró-ügyben.

A mentelmi bizottság szocialista tagjai lelkiismereti okból nemmel szavaztak a felfüggesztést kezdeményező indítványra, amit a két kormánypárt mellett a Jobbik és az LMP is támogatott.

Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke elmondta: a házbizottság határoz arról, hogy Gyurcsány Ferenc mentelmi jogáról a parlament őszi ülésszakának első napján, szeptember 12-én vagy a rá következő héten dönthetnek a képviselők.

Arra a kérdésre, hogy elégségesnek találták-e a Legfőbb Ügyészség által megküldött iratokat, Rubovszky igennel válaszolt. Hozzátette, a bizottság a házszabály szerint zárt ülésen tárgyalta az ügyet, ebből adódóan az iratok titkosak, és semmilyen érdemi kérdésről nem áll módjában nyilatkozni.

Gyurcsány Ferenc hétfőn a Facebookon nyilvánosságra hozta a testület KDNP-s elnökének, Rubovszky Györgynek írt levelét, amelyben úgy fogalmazott, "nincs sok megbeszélnivalója" a bizottsággal, ezért nem vett részt az ülésen.

A volt miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Polt Péter legfőbb ügyész áprilisban fordult a parlamenthez mentelmi jogának felfüggesztését kérve, mert a vádhatóság hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgatná meg a sukorói kaszinóberehuzással összefüggésben.

A szocialista politikust azért gyanúsítja bűncselekménnyel az ügyészség, mert 2008 májusában a Parlamentben találkozott a Sukoróra tervezett King's City beruházás befektetőivel, majd megbeszélésük végén támogatásáról biztosította őket, ezzel lényegében döntést hozva a beruházás jövőjéről.

Gyurcsány a múlt héten úgy fogalmazott: arra számít, hogy bebizonyosodik, az ügyészség "politikailag koholt" gyanút fogalmazott meg vele szemben, és végtelenül meglepné, ha a nyomozóhatóság bármivel alá tudná támasztani, amit állít. "Magabiztosságom teljes erejével fogok szembeszállni azzal, amit csinálnak" – jelentette ki.

Az ügyben Bajnai Gordont is meghallgatták tanúként szerdán és csütörtökön. Ez után a volt miniszterelnök közleményt adott ki, amelyben tudatta: a sukorói King's City beruházás kedvezően érintette volna a magyar gazdaságot, az egymilliárd dollárosra tervezett fejlesztés 2500 munkahelyet hozott volna létre közvetlenül a Velencei-tó partján és évente több millió turistát vonzott volna Magyarországra.

Rovatok