Index Vakbarát Hírportál

Két hete be vannak zárva a Mammut 2-be

2011. szeptember 7., szerda 15:59 | aznap frissítve

A Mammut II. oldalába épült Promenád kávézóban két ember tizennégy napja van bezárva áram- és vízellátás nélkül. Távozni ugyan lenne lehetőségük, de ők nem hajlandók erre. A Mammut üzemeletetői a kávézót körbekordonozták, biztonsági őrök őrzik éjjel nappal, és nem engedik, hogy a bent tartózkodóknak ételt és italt vigyenek be. A konfliktus a bérleti szerződés meghosszabbítása körül robbant ki.

Egy rég elfelejtett médiaszereplő, a Kacsa magazint alapító Menyhért Mészáros László levele miatt indultunk a Mammutba, a Promenád kávézó sajtósa ugyanis azt írta, hogy a szórakozóhely egyik tulajdonosa egy munkatársával együtt két hete a Promenádban tartózkodik, miközben a hely köré a Mammut igazgatósága kordont húzott, az áramot kikapcsolták, és nem engednek be senkit és semmit a helyiségbe. Ja, és Menyhért Mészáros szerint "közel 100 kiló megromlott hús kórokozóktól hemzsegő leve terjed a kávéház környezetében."

A helyszín

Szerda délelőtt a kávézó már dupla kordonnal volt körbekerítve. Négy biztonsági őr vigyázott a helyszínre, akik semmit nem árultak el arról, mit őriznek. A belső kordontól nem lehet belátni a helyiségbe, mert azt Mammutos molinók borítják. Rothadó hús szagát nem lehetett érezni. Később Csetneki Attilától, a kávézó ügyvédjétől megtudtuk, hogy a húst már elvitték, de kifolyt húslé feltakarítását nem engedték meg az ÁNTSZ-nek.

A kávézó főbejárata le van zárva, az ajtót is őrzi egy biztonsági ember, aki még csak 10 perce volt ott, így ő pláne nem tudta mit őriz. Később az ügyvédtől megtudtuk, hogy az ajtót le is lakatolták. Szalaggal is körül van véve, mely szerint építési területről van szó. Az, hogy milyen építési munkáról van szó a kávézó dolgozói sem tudják.

A kávézó parkoló felé kilógó sátorrészén egy tájékoztató olvasható arról, hogy a kávézó üzemeltetését „tilos önhatalommal” ellehetetlenítik, ezért a vendégektől a cég elnézést kér. Egy másik táblán az olvasható: „Itt nem tudjuk mi épül; a projekt megnevezése:?; kivitelező:?; építési engedély száma: nincs”.

A Mammutban a legtöbb boltban tudtak róla, hogy bezárt a Promenád, de nagy érdeklődést nem mutattak, volt aki csak legyintett, „áh, azok már úgysem nyitnak ki”. Arról azonban a legtöbben nem tudtak, hogy két ember bent van két hete. Azt több boltban elmondták, hogy valami tájékoztatót kaptak, de a legtöbben már kidobták, elkeveredett, vagy a főnök elvitte. Végül egy példányt mégis sikerült megszereznünk.

A boltoknak eljuttatott, de a Mammut üzemeletetésének címzett levélben az áll, hogy az üzlethelyiséget 24 órán keresztül 15 fővel őrzik dupla óradíj mellett, ez a Promenád szerint heti 4 millió forintba kerül. A levél szerint egyik éjszaka egy 15 fős félelmet keltő csoport próbált nyomást gyakorolni a bentlévőkre, hogy hagyják el az üzletet.

A „túszok”

Augusztus 23-án a kávézót a tulajdonos és munkatársai már nem tudták kinyitni, mert a bejáratát lelakatolták. Egy másik bejáraton át mégis bejutottak, és azóta bent is maradtak, hogy a területet és a benti ingóságaikat védjék, „a tulajdonunkat képező felépítmény elbontását kívánjuk megakadályozni” - írta Király Lajo ügyvezető az ügy leírását tartalmazó dokumentumban.

„Félünk attól, hogy a folyamatosan őrködő kigyúrt, kopasz biztonsági őrök behatolnak az Ingatlanba, illetve amennyiben kijövünk, további atrocitásoknak, fizikai erőszaknak leszünk kitéve” – folytatódik a szöveg.

Eredetileg hárman maradtak bent, az ügyvezető és egy munkatárs még mindig ott vannak, egy másik alkalmazott néhány nap után kijött – mesélte Csetneki Attila.

A kávézóban elzárták a vizet és kikapcsolták az áramot, az ügyvéd úgy tudja a bentlévők egy lavórban mosakodnak. A hűtőben nagy mennyiségű hús maradt, ami hűtés nélkül rohadni kezdett. A húst végül sikerült eltávolítani, de szétfolyt levét nem engedték feltakarítani az ÁNTSZ munkatársainak, hiába hivatkoztak fertőzésveszélyre.

Az elmúlt két hét alatt a kávézóban maradt üdítő- és ételtartalékot felélték, vizet és élelmet sem engednek bejuttatni. Egy kevés ételt és egy feltöltött telefont valahogy mégis sikerült becsempészni, így tudtak a külvilággal kapcsolatot tartani – mondta az ügyvéd.

A jogi vita

A kávézó bérleti szerződése 10 évre szólt. Ez ugyan augusztusban lejárt, de a szerződés szerint ezt egyoldalúan újabb 10 évre meghosszabbíthatják. A hosszabbítási igényt már májusban benyújtották, amit így meg is kaptak, de a Mammut a bérleti díjat irreálisan megemelte. Ebben tehát nem tudtak megegyezni – mesélte Csetneki Attila.

A Mammut az alapján tehát, hogy nincs megállapodás az új feltételekről,  a szerződést is semmisnek tekinti, a Promenád üzemeltetői azonban úgy gondolják, hogy a szerződés fennáll, mert azt jogszerűen meghosszabbították. A kávézó kifizette a szeptemberi bérleti díjat, az emelés előtti díjszabás szerint. Az ügyvéd elmondása szerint a kávézó egy 15 százalékos bérletidíj-emelést elfogadott volna, de ennél jóval többről volt szó.

Az ügyvéd szerint ennek az emelésnek az az oka, hogy a Mammut vissza akar lépni a szerződéstől, mert másnak adná ki a helyiséget. A Mammut és a kávézó üzemeltetői között per van. A jegyző csütörtökön tart helyszíni szemlét.

A Mammut az üzlethelyiséget augusztus 23-án lelakatolta, 25-én kordonnal vette körül, szeptember 6-án pedig újabb kordont helyezett el – foglalta össze az ügyvéd. A Mammut igazgatósága nem kívánt az üggyel kapcsolatosan nyilatkozni.

Rovatok