Index Vakbarát Hírportál

A Suez 26,6 millió eurót követel Pécstől

2011. szeptember 20., kedd 15:47 | aznap frissítve

A Compass Lexecon független szakértői jelentése szerint Pécs önkormányzatától 26,6 millió euró (körülbelül 7,6 milliárd forint) kártérítés, valamint a felhalmozott kamatok illetik meg a Suez Environnementet - áll a cég közleményében, amit a bama.hu tett közzé.

A Suez Environnement megelégedéssel veszi tudomásul, hogy végre elkészült a független szakértői jelentés és elfogadja a Compass Lexecon független nemzetközi szakértői cég által kiszámított összeget. Annak előkészítése érdekében, hogy a kártérítési összeget a szerződésben meghatározott harminc napon belül átutalhassák, a Suez Environnement fizetési értesítőt fog küldeni a pécsi önkormányzatnak, írták.

Ha a város nem fizeti ki határidőn belül a kártérítést, a Suez a bécsi nemzetközi választott bírósághoz fordul jogorvoslatért.

Pécs 2009 október elején átvette a városi vízközműveket, miután a Pécsi Vízmű Zrt.-vel határidőre nem egyezett meg a kisebbségi tulajdon visszavásárlásáról. Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, és kizárták a Pécsi Vízmű vezetői körét. Azóta Pécsen az önkormányzat által alapított Tettye Forrásház Zrt. a szolgáltató.

A város és a kisebbségi tulajdonos Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű túl drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy száz százalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.

Az ügy érintettjei több jogi eljárást indítottak egymás ellen. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság tavaly február közepén jogszerűnek találta, hogy a város felbontotta a Pécsi Vízművel kötött üzemeltetési szerződést, a Tolna Megyei Bíróság azonban eljárási hiba miatt új eljárásra kötelezte a választott bíróságot. Az ügy már a Legfelsőbb Bíróságon van, az LB a tervek szerint szeptember 26-án hoz határozatot.

Az önkormányzat nem hajlandó fizetni

"Az önkormányzatnak eszében sincs kifizetni ezt az összeget. Igazságügyi adó-, járulék- és könyvszakértők, közgazdászok, valamint jogászok vizsgálatai szerint ugyanis számos tévedés, számítási hiba, helytelen következtetés és összegszerű tévedések jellemzik a Suez által felkért Compass Lexecon szakvéleményét" – mondta Pécs jogi képviselője.

Szabó Iván megjegyezte, Pécs kalkulált egy összeget, amely a részvények értékén és a Pécsi Vízmű által okozott károk különbségén alapul, de ezt egyelőre nem kívánják nyilvánosságra hozni. Utalt rá, az önkormányzat a napokban egy utolsó, személyes egyeztetést kezdeményezni a Compass Lexeconnal, hogy a valós és mindkét fél által korábban elfogadott számítási módszert alapul véve gondolják át a szakvéleményüket, de erre nem reagáltak, s e fölött már "túl is haladt az idő". "Megvárjuk, amíg a Suez a bécsi választott bírósághoz fordul, és felkészülünk a perre" – fogalmazott Szabó Iván.

Rovatok