Index Vakbarát Hírportál

Benyújtották az ebadóról szóló törvényjavaslatot

2011. szeptember 22., csütörtök 16:43

A vidékfejlesztési minisztérium törvényjavaslata szerint az önkormányzatok eldönthetnék, akarnak-e évi 3500 forint ebrendészeti hozzájárulást szedni a kutyatartóktól. A javaslat tiltaná az élő állatok ajándékozását nyereményjátékon, és újraszabályozná a kutyák veszélyessé minősítését is.

Ebrendészeti hozzájárulás kivetésére adna lehetőséget az önkormányzatoknak az a törvénymódosítási javaslat, amelyet a vidékfejlesztési miniszter nyújtott be az országgyűlésnek csütörtökön. Az állatok védelméről szóló 1998-as törvény módosításával az önkormányzatok évente legfeljebb 3500 forint ebrendészeti hozzájárulást szedhetnének a kutyák gazdáitól.

Kivételnek számítanának a mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő, vagy terápiás kutyák; a honvédségnél, rendvédelmi szervnél, nemzetbiztonsági szolgálatnál vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott kutyák, az ivartalanított kutyák; a gazdátlan és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen, vagy állatvédelmi szervezet telephelyén tartott kutyák, valamint azok az állatok, amelyeket ilyen helyekről fogadtak örökbe. Az önkormányzatok maguk dönthetnék el, hogy a többi kutya tulajdonosaitól beszedik-e a hozzájárulást.

A javaslat indoklása szerint a lehetőség bevezetésére "a felelős állattartásra való nevelés, a társállatok megbecsülésének javítása mellett az ebrendészetet, mint állami feladatot ellátó helyi önkormányzatok célzott anyagi forráshoz jutása" miatt van szükség.

A pitbull nem lenne automatikusan veszélyes

A javaslat átírná a kutyák veszélyessé minősítésének szabályait is. Erre azért van szükség, mert az Alkotmánybíróság megsemmisítette a vonatkozó kormányrendeletet. A rendelet ugyanis jogbizonytalanságot okozott azzal, hogy veszélyes ebnek nyilvánította a pitbull terrier fajtájú kutyákat és keverékeiket, pedig a fajta megnyugtató módon nem különíthető el a staffordshire terrier fajtájú ebektől, amelyeket a jogszabály nem sorolt a veszélyes kutyák közé.

Az új szabályozás lényege az lenne, hogy a kutya veszélyességéről fajtája alapján nem, kizárólag egyedi viselkedése alapján ítélkezhetne a hatóság. A veszélyessé nyilvánításon kívül más szankciókat is alkalmazhatnának, például szigoríthatnák a kutya tartási és sétáltatási szabályait, a gazdát képzésre kötelezhetnék.

További újdonság, hogy a javaslat törvényi szinten garantálná az önkormányzatok számára az ebösszeírás lehetőségét, az indoklás szerint "a jelenleg szabályozatlanul növekvő ebállomány nagyságának alakulásába történő érdemi beavatkozás" érdekében.

Nyeremény nem lehetne állat

Megváltoznának a prémtermelésre vonatkozó szabályok is. Az indoklás szerint az ágazat az utóbbi évtizedekben jelentősen átalakult, így mára csincsillán kívül más prémes állat tenyésztése nem folyik (az angóranyulat elsősorban húsáért tartják, a prémje melléktermék). A módosítás ezért a csincsilla és az angóranyúl kivételével megtiltaná más állatok prémtermelési célú hasznosítását, így Magyarország is csatlakozhatna azon európai országok közé, melyek korlátozzák bizonyos prémfajok tartását, leölését. Átmeneti rendelkezésként a törvény biztosítaná, hogy amennyiben e két fajon túl is tartanak prémjéért állatot, azok 2012 július elejéig az állatvédelmi hatóságnál bejelentve leölésükig vagy kimúlásukig tovább tarthatók.

A módosítás megtiltaná, hogy élő állatok nyereményjáték díjaként kínáljanak fel. Ezt azzal indokolják, hogy az élő nyeremények leggyakrabban kedvtelésből tartott állatok, és a nyertesek legtöbbször nincsenek felkészülve arra, hogy megfelelő körülmények közt tartsák őket, ezáltal az állatok jóléte sok esetben veszélybe kerül.

Rovatok