Index Vakbarát Hírportál

Sportolásra fogják a gerincbeteg gyerekeket

2011. szeptember 23., péntek 09:47

Szombaton tizedszer rendezik meg a gerincferdüléses gyerekek sportnapját az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. A Heim Pál Gyermekkórház ortopéd osztálya és az Ép Kéz Láb Alapítvány által szervezett rendezvény célja, hogy a gyógyászati fűzőt viselő gyermekek is átélhessék a mozgás élményét és felszabadultan sportolhassanak. A Scoli Buli a scoliosis, azaz a gerincferdülés után kapta a nevét.

A legtöbb gerincferdüléses eset az ismeretlen eredettel jelentkező, kamaszkori gerincferdülés. Mivel panaszt nem okoz, általában csak szűrővizsgálaton veszik észre, de addigra a komoly torzulás több csigolyát szerkezetileg is károsíthat, mondta Marschalkó Péter a Heim Pál Gyermekkórház ortopéd osztályának osztályvezető főorvosa, az Ép Kéz Láb Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A betegség úszással, gyógytornával, fizikoterápiás kezeléssel és gyógyászati fűzővel általában jól korrigálható, de súlyosabb esetekben bonyolult és drága műtétre is szükség lehet. Mivel ez a betegség leggyakrabban éppen a kamaszkorban derül ki, problémát okoz, hogy a tinédzserek hajlandóak-e hordani a fűzőt. Emiatt ugyanis sokan szégyellik magukat társaik előtt.

A legjobb fűző sem segít, ha nem hordják, hívta fel a figyelmet Marschalkó Péter. A leginkább problémás láncszem ezért az, hogy a fűzőt elfogadtassák a beteggel. A kamasz nehezen szánja rá magát, hogy a fűzőt felvegye mások előtt, ezért meg sem próbálja a mindennapjait ebben élni, míg ezt nem látta mástól. A barátok sokat ronthatnak, de javíthatnak is a helyzeten.

Az eddigi rendezvényeken azt láttuk, hogy a visszahúzódó, fűzős gyermek másokat látva szívesen próbál ki olyan sportokat, amire korábban gondolni sem mert, mondta Marschalkó Péter. A Scoli Bulira ezért a kórház orvosai és gyógytornászai mellett elmennek a fűzőt hordó gyermekek egészséges testvérei és barátai is, így igyekeznek meggyőzni a gerincferdüléses betegeket arról, hogy nem csak lehet, de kell is sportolni a fűzőben.

Rovatok