Index Vakbarát Hírportál

Áttörés romaügyben

2011. szeptember 26., hétfő 12:44 | aznap frissítve

Megtartotta alakuló ülését a Parlamentben a Roma Koordinációs Tanács (ROK-T), a testület célja, hogy minél több szereplőt vonjanak be a roma stratégia elkészítésébe és végrehajtásába.

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az ülés után  elmondta: a tanácsnak huszonhét tagja van. Az volt a cél, hogy minden olyan szereplőt meghívjanak, akiknek romaügyben mondanivalójuk lehet, így a tanács tagjai között vannak többek között az MTA, az egyházak, a munkaadók és munkavállalók képviselői,  a romaönkormányzatok, civil szervezetek delegáltjai.

Kiemelte: a romaügy Magyarországon ma azon múlik, hogy sikerül-e meggyőzni minél több embert és közösséget, hogy nekik is elemi érdekük a stratégia megalkotása.

Balog Zoltán elmondta: a százhúsz oldalas stratégia és a kapcsolódó intézkedési terv a roma.gov.hu oldalon elérhető. (Hétfőn kora délután ezen a címen csak egy hibaüzenetet találtunk.) A javaslat kéthónapos társadalmi vitára indul.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a tanács megalakulását reménykeltőnek és üzenetértékűnek nevezte a magyarországi cigányság számára. Mint mondta, emlékezete óta ilyen széleskörű társadalmi összefogás romaügyben nem volt, mint most ezen a tanácskozáson.

Rovatok