Index Vakbarát Hírportál

Második diákhitelt javasol Hoffmann Rózsa

2011. szeptember 26., hétfő 12:45

Létre kell hozni egy másik diákhitel konstrukciót - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár hangsúlyozta: a jelenlegi rendszerben felvehető havi 50-60 ezer forint legfeljebb a megélhetéshez nyújt segítséget, de nem képes finanszírozni a költségtérítéses képzést. A havi összeg nem elég arra, hogy "például a Zeneakadémián a több mint egymilliós képzési költségét fedezze."

Az új hitelkonstrukció bevezetése után a mostani sem szűnne meg. Egyszerre felvehető lenne mindkettő, de az új diákhitelt a tervek szerint a hallgató csak a képzésre fordíthatná.

Az államtitkár elmondta, hogy a konstrukció kidolgozása nem tartozik az államtitkárság hatáskörébe, létrehozásához komoly kormányzati hitelgaranciákkal rendelkező banki megoldásokra van szükség. A bevezetés időpontjára még nem tudott választ adni.

Az alsó tagozatokon jövő év szeptembertől vezetnék be az egész napos iskolát, a felső tagozaton pedig várhatóan 2013-tól indulna legkorábban ez a rendszer. Az egész napos iskolában lesznek délutáni kötelező és fakultatív programok, szakkörök. Azt javasolják, hogy hetente maradjon egy-két nap, amikor nincs kötelező foglalkozás. A szabadon választható foglalkozásokról el lehet majd engedni a gyerekeket a szülők kérésére.

Rovatok