Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a szexrabszolgák után kutató újságírót

2011. szeptember 27., kedd 14:45

Államtitkok felfedése miatt őrizetbe vették Csi Hszü-kuangot (Ji Xuguang), a Southern Metropolis Daily című kínai újság munkatársát.

Az újságíró az étolajbotrányon dolgozó, 13 késszúrással meggyilkolt Li Hsziang (Li Xiang), a luojangi (Luoyang) tévé riportere ügyében vizsgálódott, amikor egy helyi rendőr elmesélte neki az egykori tűzoltó, Li Hao történetét, írja a New York Times. A 34 éves Li hat nőt tartott fogva több hónapig egy 20 négyzetméternél kisebb, két helyiségre osztott földalatti barlangban, amelyet egy lakóépület általa bérelt pincéjéből ásott.

A történtek idején az önkormányzat minőségfelügyeleti hivatalában dolgozó férfi megerőszakolta áldozatait, és közülük kettőt meg is ölt.    Csit két héttel Li letartóztatása után titkos ügynökök őrizetbe vették, majd múlt csütörtöki kihallgatása után elengedték. Az újságíró ezután az üggyel kapcsolatos újabb cikkében azzal vádolta a Honan (Henan) tartománybeli Luojang vezetőit, hogy szándékosan akarták eltussolni a csak kevesek által ismert bűntényt, mert az rontotta a település esélyeit a Legcivilizáltabb város cím elnyeréséért folyó nemzeti versenyben.

"Csak arra gondoltam, miként tehetném a lehető legpontosabbá történetemet, és tudósíthatnám a nyilvánosságot a történtekről, de hamarosan rájöttem, hogy kihagytam a legfontosabbat: a hatalmat - írta Csi. - Mielőtt az igazság államtitokká válik, a nyilvánosság és én válaszokat követelünk."

Rovatok