Index Vakbarát Hírportál

Még az idén megérkezhetnek az új mentőautók

2011. október 3., hétfő 11:31

A Magyar Nemzet hétfői számában azt írta, hogy a kormány zárolta az eset- és rohamkocsik, a sima mentőautók, valamint a mentőhelikopter vásárlására szánt teljes idei keretet.

A lap szerint az egészségügyi államtitkárság a három beszerzésből egyelőre csak az egyikre kért mentességet, azt meg is kapta, kérdés azonban, hogy mi lesz a többivel.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője azt közölte: két hete ugyan valóban kormányhatározat rendelkezett az állami beszerzések visszafogásáról, "a mentőkocsik vásárlása azonban zöld utat kapott". A mentők 850 millió forintos központi költségvetési forrást fordíthatnak esetrohamkocsik beszerzésére.

Győrfi Pál emlékeztetett arra, hogy az év elején kiírt tender a pályázók közötti jogvita miatt többször is a Közbeszerzési Döntőbizottság elé került. Végül szeptember 30-án engedélyezték a szerződéskötést.

A beszerzés révén összesen 37, az uniós elvárásoknak mindenben megfelelő, egyebek mellett klímával és számos biztonsági elemmel felszerelt, külsőleg is korszerű mentőkocsi állhat szolgálatba Magyarországon – hangsúlyozta.

Ezek mellett az OMSZ kisebb kategóriájú, úgynevezett "B típusú" mentőgépkocsik vásárlásának a közbeszerzését is meghirdette már, további 570 millió forint értékben – írta válaszában az OMSZ szóvivője.

Rovatok