Index Vakbarát Hírportál

Negyedmilliárdba került a gyöngyöspatai akció

2011. október 12., szerda 09:13

Balog Zoltán felzárkóztatásért felelős államtitkár és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke is szélsőségesek és áljogvédők provokációjának nevezte gyöngyöspatai eseményeket az ügyet vizsgáló eseti bizottság keddi ülésén. Az országos rendőrfőkapitány azt is elmondta, hogy negyedmilliárd forintba került a hatóság fellépése húsvétkor. Az ORFK döntése alapján 22 fős, nagyrészt újoncokkal felálló kapitányságot építenek.

Balog Gyula azt is közölte, hogy az előző ciklus emberi jogi bizottsági elnökeként néha túlzónak érzi az eset kapcsán elfogadott egyenruhás bűnözést tiltó törvényt, de szükségesnek tartja.

Haszonlesők politikai játszmájának nevezte a tavaszi eseményeket mind a szélsőségesek, mind az általa áljogvédők és Richard Field részéről. A Jobbik által indított, de kezükből kicsúszó történések szerinte a magyar uniós elnökség ideje alatt elfogadott európai romastratégia hiteltelenítésére irányuló törekvések voltak, amivel rengeteg ember életét keserítették meg.

Gyöngyöspata és Zámoly

Farkas Flórián a patai események és a 2000-es évek elején Zámolyban történtek között vont párhuzamot. Mindkettő ügy kapcsán hazánk nemzetközi lejáratásról beszélt. A zámolyi ügy után szavai szerint a megélhetési jogvédők úgy eltűntek, mint az aranyóra. Szerinte most is ugyanaz az eszköz, a módszer és az áldozatok is, ráadásul mindkét ügy rengeteg pénzbe került. Ha a helyzet tovább éleződött volna, akkor a gyöngyöspataiak is a zámolyiak példáját követhették volna.

Ebből a helyzetből kiutat csak az új romastratégia jelenthet szerinte, melynek felelőssége a parlamenti pártokat és a társadalom egészét ugyanúgy terheli, de legfőképp a romákat. Ha ezzel a programmal sem sikerülne a felzárkóztatás, arról Farkas szerint kizárólag a romák tehetnének. A sikerhez tehát felelős gondolkodásra van szükség mindenki részéről.

Ez Fidesz politikusa szerint azt jelenti, hogy véget kell vetni a segélyeken élés és a bűnöző életmód preferálásnak. Aki akar, az tud majd dolgozni, aki meg nem, azt kiveti magából a közösség. A romastratégia hosszútávú elképzeléseivel egyébként a jobbikos Mirkóczki Ádám, a bizottság tagja is egyetért.

Negyedmilliárdos költségek és új rendőrőrs a faluban

A bizottság meghallgatta Hatala József, országos, Ormossy Attila, heves megyei rendőr-főkapitányának és Balogh Tibor, a gyöngyösi rendőrség vezetőjének szavait is. Hatala elégedett volt a rendőrség teljes állományt igénybe vevő fellépésével. Az egyik bizottsági tag kérdésére azt is megtudtuk, hogy 250 millióba került a fokozott rendőri jelenlét az adófizetőknek.

A különböző önkéntesen egyenruhát húzó csoportok megjelenésével szerinte az volt a legnagyobb baj, hogy nem azon a helyen masíroztak, ahol be vannak jegyezve. Egyébként bírósági eljárás is indul ellenük a közeljövőben.

Az év eleji eset előtt egyébként 2 rendőr teljesített állandó szolgálatot egy kutyával a településen a helyi rendőrőrs bezárása óta, illetve gyöngyösi járőrök segítették a munkát. A fokozott rendőri jelenlét megszűnése óta egy fővel gyarapodott a létszám. A megyei rendőrkapitány szerint ez elég is volt, hiszen a statisztikák alapján a gyöngyöspatai bűnözés mértéke feleakkora, mint a megyei átlag, az országos átlagnak pedig csupán a harmada.

Az ORFK nyomására mégis saját rendőrséget kap a falu, mely a környező hat település védelmét is ellátja majd. 22 rendőr foglalkoztatását tervezik, többségük valószínűleg az újoncok közül kerül ki.

Hol van Richard Field?

Az ülés legnagyobb kérdése, hogy Richard Field milyen alapon szállíttatta el a helyi roma családok nő és gyerek tagjait úgy, hogy közben pánikkeltés indult meg a jogtalanul egyenruhában gyakorlatozók miatt. Field a bizottság megkeresésére csak egy levélben reagált, amiben megtagadta a kérést, hogy jelenjen meg előttük. Ugyanakkor az ülésen megszólalók, így a helyi roma kisebbségi önkormányzat elnöke és Gyöngyöspata alpolgármestere is azt mondta, hogy nem álltak kapcsolatban Fielddel. Sőt, Field nem is tájékoztatott senkit arról, hogy elutaztatja Csillebércre és Szolnokra a helyi romákat húsvét hétvégéjén.

Rovatok