Index Vakbarát Hírportál

A tanú védőjét is kizárhatják a kiemelt ügyekben

2011. október 14., péntek 21:32

Újabb bűncselekményeket minősítene kiemelt jelentőségűnek a kormány, ezekben az ügyészség megválaszthatja az eljáró bíróságot, illetve még a tanúk ügyvédjeit is kitilthatja a meghallgatásról. A döntés ellen panaszt se lehet tenni.

A sértett tanúkénti meghallgatásának kivételével megtilthatná az ügyész a tanú ügyvédjének jelenlétét a meghallgatáson a kiemelt ügyekben a kormány tervei szerint. A közigazgatási minisztérium a büntetőeljárásról szóló törvényhez benyújtott módosításai szerint a döntés ellen panaszt sem lehetne benyújtani. A tervezet szerint a súlyos csődbűncselekmények, a versenyt korlátozó közbeszerzési megállapodások, a pénzmosás és a költségvetési csalás minősített esetei is kiemelt jelentőségűnek számítanának, ahogy az el nem évülő bűncselekmények is.

Kiemelt ügyekben az ügyészség maga választhatja meg az eljáró bíróságot és az első 24 órában kizárhatja a gyanúsított ügyvédjét a kihallgatásokról.

A javaslat szerint harminc napon belül bíróság elé lehet állítani egy gyanúsítottat, ha beismerte bűncselekményét.

További módosítás, hogy a jövőben katonai ügyész is eljárhat civil ügyben, és a főügyész által kijelölt ügyész is eljárhat katonai büntetőügyben.

Azok a gyanúsítottak, akikkel szemben megszüntették a nyomozást, jogerősen vagy rendkívüli jogorvoslati eljárásban felmentették, a határozat közlésétől számított hat hónapon belül terheszthetik be a kártalanítási igényüket.

A rendőrségi törvény módosítása szerint a rendőrségi adatkezelők kérésre kötelesek tájékoztatást adni arról, hogy kiknek továbbították a kérelmező személyes adatait, aki a nem kötelezően nyilvántartott adatait töröltetheti vagy zárolhatja is.

Rovatok