Index Vakbarát Hírportál

Igazoltatások az olaszliszkai megemlékezésen

2011. október 14., péntek 19:11 | tizenkét éve frissítve

Elkülönítette és igazoltatta az öt évvel ezelőtti olaszliszkai lincselésre a helyszínen emlékező rendezvény résztvevőinek egy részét a rendőrség. Akkor léptek közbe, amikor a Szögi Lajos emlékműnél a gyertyák elhelyezése után felállt egy fáklyás oszlop, és kétszer is elhangzott a "Magyar Gárda, vigyázz!" felszólítás. A betiltott szervezetre utaló parancsot fekete ruhás, Új Magyar Gárda feliratú zászló alatt összegyűlő résztvevőknek címezték - jelentette tudósítónk.

A helyszínen volt Zagyva György Gyula, a Jobbik frakcióban ülő képviselő is, akit a Szigetnél még augusztusban előállítottak a rendőrök. Most erre nem került sor, hangos szóváltás volt csak közte és a helyi rendőrparancsnok között, majd némi zsidózás és Pintér gyalázása mellett egy kordon mögött viszonylag békésen igazoltatták a rendőrök a gárdistaként megszólított jelenlévőket. Hét előtt öt perccel végeztek, ekkor közölték a jelenlévőkkel, hogy szabálysértést követtek el, mert egyenruhában és alakzatban mozogtak, és ha az utóbbit folytatják, előállítják őket a sárospataki rendőrkapitányságon. A hangosbeszélőn hozzátették még, hogy a koszorúkat elhelyezhetik az emlékhelyen, de próbáljanak megemlékezéshez méltó módon viselkedni.

A rendezvényen jelentős volt a biztosítás, a nagyjából 200 résztvevőre ugyanennyi rendőr jutott. A megemlékezés idejére a helyi romákat a rendőrök beterelték a házaikba. A rendezvényt hétig jelentették be, az igazoltatások után a megemlékezők járműveikhez mentek, és távoztak.

Rovatok