Index Vakbarát Hírportál

Szélsőjobbosok is kaptak 56-os kitüntetést

2011. október 17., hétfő 16:38

Képíró Sándor csendőr százados, Király B. Izabella, az egykori Magyar Érdek Pártjának alapítója és Dénes János volt MDF-es és MIÉP-es képviselő pedig kitüntetést kapott vitéz Pintér Kornéltól, a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetsége elnökétől, október 15-én Balatonfüreden, írta a napló-online. A közel száz kitüntetett között volt dr. Zétényi Zsolt, Képíró Sándor védőügyvédje és Boross Péter korábbi miniszterelnök is.

A rendezvényen beszédet mondott Bóka István fideszes országgyűlési képviselő, Balatonfüred polgármestere. "Nem kell tartani attól, hogy a ma már hivatalos rangra emelkedett megemlékezések maguk alá temetnék 1956 hőseinek hagyatékát" - mondta az ünnepségen.

A kitüntetett a személyek a forradalomban és a magyarságért végzett munkájuk elismerésért kapták a kitüntetést.

A csendőr százados és az argentínai emigráció

Képíró Sándor az argentínai emigrációja idején kifejtett tevékenységért kapott posztumusz elismerést, nyilatkozta Pintér Kornél a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség elnöke. Az ügyészség háborús bűntettel vádolta a szeptemberben 98 évesen meghalt csendőr századost. 1942. január 21. és 23. között tartott újvidéki razziakor az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött civilek törvénytelen kivégzésében, de bizonyítékok hiányában első fokon felmentették.

Képíró Sándor önéletrajzában nincs említés az 1956-os eseményekkel kapcsolatos tevékenységekről, mindössze annyit közöl az emigrációban eltöltött évekről, hogy egy textilgyárban kapott munkát, ahol megtanult szőni, később pedig vett egy kézi szövőgépet majd egy gépi szövőgépet és ruhákat gyártott, valamint megnősült.

Pintér hozzátette, hogy Képíró Sándor esetében is a forradalomhoz való viszonyulás volt döntő.

Volt MDF-ek, MIÉP-ek

A kitüntettek között volt Dénes János az MDF egyik alapító tagja, utána pedig egy évig a MIÉP országgyűlési képviselője és Király B. Izabella, aki szintén a Magyar Demokrata Fórum képviselője volt, a pártból való kizárásáig. Utána megalapította a Magyar Érdek Pártját, ami szkinhedek gyűjtőhelye volt. Király B. Szaddám Huszein és az iraki olajjal való üzletelés miatt került az érdeklődés középpontjába 2004-ben.

A képviselőnő pártja is rajta volt azon a listán, amelyet egy iraki lap tett közzé a Szaddám Huszein által támogatott politikusokról és szervezetekről. A pénzért cserébe az USA ellen kellett lejárató kampányt folytatni. A politikusnő két év alatt húsz alkalommal járt Huszeinnél és a meg nem erősített vádak szerint kétszer 1,5 millió hordó olajat szerzett be az embargós Irakból.

Dénes János és Király B. Izabella az 56-hoz való viszonyulásuk miatt kapták az elismerést, nyilatkozta az Indexnek Pintér. Pintér hangsúlyozta, hogy Király B. Izabella a rendszerváltás után 1990 és 1994 között parlamenti képviselőként megpróbálta ápolni '56 szellemét és örökségét, segítette az elmaradt igazságtétel feltárását. Az Index azon kérdésére, hogy ha Király B. Izabella vagy Dénes János már ilyen régen kifejtették pozitív tevékenységüket 56-val kapcsolatban, miért csak most kapják meg az elismerést, Pintér azt válaszolta, hogy a szervezet 2006-ban adott át először kitüntetéseket, és a most érdemesnek talált személyeknél fontos szerepet játszott a koruk is, hogy még életükben átvehessék kitüntetést.

Nincs politikai színezet

Pintér határozottan visszautasította a kitüntetések politikai illetve szélső jobboldali színezetét. A felterjesztésekkor nem foglalkoztak a szövetség tagjai a személyek politikai orientációjával, csak a személyek 56-hoz való viszonyulása, annak kapcsán kifejtett tevékenység volt érdekes.

A Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség egy civil szervezet, amelynek jogában áll eldönteni, hogy kiket terjeszt fel kitüntetésre.

Szerettük volna megkérdezni a rendezvényen beszédet mondó Bóka István fideszes képviselőt, Balatonfüred polgármesterét, de nem értük utol.

Rovatok