Index Vakbarát Hírportál

Az ál-Semjén követői adják egymásnak a kilincset az ügyészségen

2011. október 18., kedd 15:08

Semjén Zsolt KDNP-elnök a nyár elején tett büntető feljelentést egy, a nevében indított mikroblog miatt. A nyomozás a napokban új szakba lépett: a Központi Nyomozó Főügyészség beidézte a twitteres Semjén_KDNP követőit, akiktől a kapcsolati háló felderítésével próbálnak eljutni a szerzőhöz.

„Semjén_KDNP Budapest, Mária országa. A KDNP vezetője vagyok.” Ezek az adatok olvashatók annak a twitteres mikroblognak az elején, amely március óta közöl a kereszténydemokrata politikus nevében és fotója alatt a rövid posztokat. A kormányzati munkán poénkodó és a kereszténydemokrata politikust magát is kifigurázó beírások megfogalmazásából könnyű rájönni, hogy azokat valójában nem a miniszterelnök-helyettes írta.

Az egyetlen megtévesztő információ az lehet, hogy a szerző a márciusi induláskor Deutsch Tamás fideszes EU-képviselő példájára hivatkozik, aki akkoriban valóban elindított, és azóta is működtet egy saját twitteroldalt.

Semjén Zsolt mindenesetre feljelentést tett a nevében indított mikroblog szerzője ellen. Vejkey Imre Semjén jogi képviselője az Index kérdésére elmondta, hogy a KDNP elnöke azért fordult a hatóságokhoz, mert bár nyilvánvaló, hogy nem ő írta a szövegeket, a posztok tartalma sérti a kereszténydemokrata politikus személyiségi jogait. Azt is jelezték a nyomozóknak, hogy az ismeretlen twitterező visszaélt Semjén Zsolt képmásával. Vejkei hozzátette, hogy a feljelentést már körülbelül fél éve megtették, de eddig semmilyen jelzést sem kaptak az ügy állásáról.

Az Index információi szerint a vizsgálat gőzerővel folyik, a Központi Nyomozó Főügyészség a napokban megkezdte a Semjén_KDNP követőinek tanúkihallgatását. Az ügyészség rágalmazás büntette ügyében idézte be a regisztrált followereket, akik kedden is egymás után érkeztek a Zichy utcai ügyészségi épületbe. Úgy tudjuk, az ügyészségi nyomozók a követők kapcsolati hálója alapján próbálnak közelebb kerülni a jelenleg is működő oldal szerzőjéhez.

Az oldal keddi 44 követője között egyébként olyan twitterezők is vannak, mint „No péjn, no géjn” schmittpali, valamint rogánanti, aki nyilvánvalóan nem eredeti mottója szerint „négy dolgot szeret az életben: a szerénységet, a visszafogottságot és a Louis Vuitton táskákat”, az ál-Semjén pedig többek között egy "Sohasem tévedek" mottójú Lázár János blogot figyel rendszeresen.

Update: a Twitteren időközben elérhetetlenné vált az ál-Semjén mikroblog, de tartalma elérhető maradt a magyar Twitterren, a turulcsiripen.

Rovatok