Index Vakbarát Hírportál

100 milliós támogatást kap Medina a radarállomásért

2011. október 21., péntek 16:33

Százmillió forintos támogatást ad 2014-ig infrastrukturális fejlesztésekre a Honvédelmi Minisztérium (HM) Medinának, ahol az elkövetkező két évben a NATO számára elfogadható, új radarállomás épül - írja a kormany.hu.

A honvédelmi tárca négy év alatt – évi 25 millió forint értékben – teljesíti ezt, az első részletet még ebben az évben utalja át. Az erről szóló keretmegállapodást és az idei, 25 millió forintos támogatásról szóló szerződést pénteken írta alá a Tolna megyei községben Hende Csaba honvédelmi miniszter és Vén Attila, Medina polgármestere.

A HM márciusban javasolta a Tolna megyei Medina környékén működő radarszázad területét az eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre tervezett katonai lokátor helyszínéül. A korábbi két helyszín ellen a közeli Pécsen tiltakozott a lakosság.

A kivitelezési munkálatok várhatóan a jövő év közepén kezdődnek meg, s a cél az, hogy a radartornyon 2012. október közepén megkezdhessék a „radomkupola” telepítését. A medinai radarkomplexum teljeskörű rendszerbe állása várhatóan 2013. szeptember végéig megtörténhet.

Rovatok