Index Vakbarát Hírportál

Az értékbecslőket is meghallgatták a Sukoró-ügyben

2011. október 21., péntek 17:50

Az ügyben eddig kirendelt szakértők meghallgatásával folytatódott a tervezett King's City kaszinó- és turisztikai beruházáshoz kötődő sukorói telekcsere érvénytelenségének megállapítására és a szerződést megelőző állapot visszaállítására 2010-ben indított polgári peres eljárás pénteken Székesfehérváron a Fejér Megyei Bíróságon.

Az egész napos tárgyalást vezető Ébner Vilmos bíró hét szakértőt hallgatott meg – mondta el Gieszné Boda Orsolya, a megyei bíróság szóvivője.

Elsőként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. megbízásából az állam tulajdonában levő, együttesen 70 hektáros sukorói ingatlanok és a Joav Blum által birtokolt albertirsai és pilisi, összesen 183 hektárnyi földterület értékbecslését elvégző két szakértő állt tanúként a bíróság előtt.
Közülük az, aki a Joav Blum tulajdonában levő albertirsai, valamint a magyar állam tulajdonában levő sukorói csereingatlanok értékbecslését végezte, élt a tanúvallomás megtagadásának lehetőségével, mivel szakértői véleménye miatt ügyészségi eljárás folyik ellene.
Ezt a felperes – az MNV Zrt. – jogi képviselője kifogásolta, ezért a bíróság úgy határozott, hogy bekéri az ügyészségtől a szakértőre vonatkozó iratokat, és azok alapján dönt majd arról, hogy indokolt volt-e a tanúvallomás megtagadása.
Meghallgatta a bíróság azt a szakértőt is, aki az akkori pénzügyminiszter, Oszkó Péter utasítására megvizsgálta a szakértői véleményeket. Ő azonban – mint mondta – csak az értékbecslés módszertanával, számítási elveivel foglalkozott, azzal, hogy az elkészült szakértői vélemény okszerű volt-e.
Tanúvallomást tettek az ügyészség megbízásából értékbecslést készítő szakértők is.
A tárgyaláson meghallgatott szakértők mindannyian fenntartották a telkek értékére vonatkozó megállapításaikat.
A perben a végéhez közeledik a bizonyítási eljárás. A következő tárgyalás várhatóan november végén lesz.
A polgári peres eljárásban a magyar államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mint felperes kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg a telekszerződés semmisségét, mert az jogszabályba ütközik, valamint a csereingatlanok között feltűnő értékaránytalanság van.

Rovatok