Index Vakbarát Hírportál

Mégsem Józsefvárosban lesz az új Fűtött utca

2011. október 21., péntek 12:43

Az eredetileg tervezett VIII. kerületi helyszín helyett a IX. kerületben nyílik meg a főváros egyik új hajléktalanellátó intézménye, miután a Fővárosi Közgyűlés pénteken támogatta az erről szóló városvezetői előterjesztést.

A Fővárosi Közgyűlés módosította korábbi határozatát, amely szerint egy józsefvárosi, Salgótarjáni úti ingatlan lett volna az idei Fűtött utca program egyik helyszíne. Az új javaslatban egy IX. kerületi ingatlan szerepel. A IX. kerületi Aszódi utcában lévő ingatlant Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester - Pintért Sándor belügyminiszter támogatásával - javasolta.

Mindkét helyszín a MÁV tulajdonában áll, ezért az állami céggel a fővárosnak bérleti szerződést, illetve megállapodást kell kötnie.

Kocsis Mátét nemég nevezte ki a kormány hajléktalanügyi biztosnak. A polgármester azután kapta meg ezt a posztot, hogy kerületében háborút hirdetett az utcán élőkkel szemben.

A Fővárosi Közgyűlés pénteki ülésén szót kapott Bácskai János (Fidesz-KDNP) ferencvárosi polgármester, aki jelezte, nem zárkózik el attól, hogy a IX. kerületben hajléktalanellátó intézményt hozzanak létre, ám egy alkalmasabb ingatlant javasolt.

Bácskai egy Kén utcai, a IX. kerület tulajdonában álló épületet ajánlott fel a célra, amely - mint mondta - korábban is hajléktalanszállóként működött. Ráadásul az jobb állapotban van, mint az Aszódi utcai ingatlan. Jelezte azt is, hogy az ott élő 27 szociális bérlő elhelyezését is meg tudná oldani a kerület.

A közgyűlés azonban nem támogatta az alternatív helyszínt.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester azzal indokolta a döntést, hogy a tervezett december 1-jei átadási időpontig nem bonyolítható le a jelenlegi lakók kiköltöztetése, mint mondta, a javaslat nem életszerű.

Az előterjesztésről a főpolgármester azt közölte, hogy a kerületek érthető okokból gyakorlatilag labdáznak a probléma megoldásának a módozataival. Utalt arra is, hogy a mostani előterjesztés már az ötödik vagy hatodik változat, ezért most már dönteni kell.

Az előterjesztésben új elemként megjelent egy XIII. kerületi, Szabolcs utcai korábbi kórházépület hasznosítása is, ezt azonban még vizsgálni kell.

A Fővárosi Közgyűlés a legutóbb, szeptember 28-ai ülésén döntött a hajléktalanoknak nappali elhelyezést is biztosító úgynevezett Fűtött utca program helyszíneiről. (A másik két intézményt az I. kerületi Feszty Árpád úton, illetve a XIII. kerületi Váci úton alakítják ki.)

A nappali melegedőként is funkcionáló három éjjeli menedékhely kialakítása 489 millió forintba kerül.

Rovatok