Index Vakbarát Hírportál

Abbahagyták az éhségsztrájkot a szegedi hallgatók

2011. október 24., hétfő 08:03

Határozatlan időre felfüggesztették hétfő reggel az éhségsztrájkot az új felsőoktatási törvény ellen tiltakozó hallgatók. A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának auditorium maximumában péntek este mintegy nyolcvanan kezdtek éhségsztrájkot. A diákok a hétvégén csupán napi öt liter vizet vettek magukhoz, és hálózsákokban a padok között, az előadóterem földjén aludtak. Vércukrukat és vérnyomásukat folyamatosan ellenőrizték. Néhányan rosszul lettek, ők orvosi javaslatra befejezték a koplalást. A sztrájkot nem a rosszullétek miatt függesztették el, eleve úgy tervezték, hogy az csak hétfő reggelig, a Szegedre meghirdetett hallgatói demonstrációig tart.

A hatvanórás tiltakozás alatt a diákok tanultak, társasjátékokat játszottak, filmeket néztek, beszélgettek, olvastak. Félmázsányi nagyméretű kartonlap és 120 méternyi vászon felhasználásával transzparenseket gyártottak a hétfőre meghirdetett tüntetésre. A demonstrálók „Hoffmann-egypercesek” néven tucatnyi rövid videóüzenetet is készíttek, melyekben kifejtették a jogszabálytervezettel kapcsolatos álláspontjukat.

Juhász Tamás, a demonstráció szervezője korábban azt mondta, akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy az új felsőoktatási törvényről érdemi párbeszéd alakuljon ki a kormányzat és az érintettek, a hallgatói érdekképviselet, az egyetemi vezetők és szakszervezetek között. A szervező társaival együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy az új felsőoktatási törvény folyamatosan változó – és ezzel bizonytalanságot teremtő – koncepcióiban felmerül a „bújtatott tandíj”, a hallgatók „röghöz kötésének” vagy bizonyos képzések kizárólagosan költségtérítésessé tételének ötlete.

Rovatok