Index Vakbarát Hírportál

Dombóvár nem adja vissza a Kossuth-szobrot

2011. október 28., péntek 09:02 | aznap frissítve

Dombóvár kormánypárti többségű képviselő-testülete egyhangúlag úgy határozott, hogy nem ért egyet a városban álló Kossuth-szoborcsoport elszállításával, írja a Népszabadság.

A parlament úgy döntött: a fővárosi Kossuth teret az 1944 előtti állapotok szerint rekonstruálja. Ez a szándék többek között azt jelenti, hogy visszahoznák a térre Horvay János ruskicai márványból faragott, 1927-ben leleplezett szoborkompozícióját, ami a Batthyány-kormány kilenc miniszterét örökíti meg.

A Rákosi-rendszer irányítói által rosszkedvűnek talált szobrokat 1951-ben távolították el a Kossuth térről. A kőfaragóknak felkínált, felaprításra ítélt művet Dombóvár 1959-ben megvette, ezzel megmentette. A város legszebb parkjában, a Szigeterdőn állították fel Horvay alkotását, mostanra a mű hozzánőtt Dombóvárhoz, a település látványosságává, ikonjává vált. Ezért Dombóváron a helybéliek nehezményezték a parlament döntését.

A Parlament előtti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról július 13-án hozott országgyűlési határozat kimondja, hogy "visszaállítható a tér képzőművészeti arculatának 1944 előtti állapota". L. Simon László, az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke az MTI-nek egyértelművé tette: ez azt jelenti, hogy az eredeti szoborcsoport kerül majd a Kossuth térre.

Rovatok