Index Vakbarát Hírportál

Pécsett és Győrben is szmogriadó van

2011. november 2., szerda 14:14

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát szerdán Pécsett és Győrben is.

Páva Zsolt (Fidesz) közleménye szerint a város három monitorállomásának a mérései szerint a szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. Az érték 75 mikrogramm légköbméterenként, a belvárosi állomáson ez megközelítette a 120-at, az egészségügyi határérték 240 százalékát. Abban bíznak, hogy a helyzet nem fog drámai módon változni és a várható időjárás-változás csütörtöktől könnyebbséget hoz a város számára.

Győrben is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a szálló por koncentrációja az elmúlt két napban meghaladta a küszöbértéket. Az egészségügyi határérték napi átlaga 50 mikrogramm köbméterenként, a tájékoztatási küszöbérték pedig két egymást követő napon ennek kétszerese. A riasztási küszöböt akkor érik el, ha két egymást követő napon 100 mikrogramm fölötti ez a mutató - írták a közleményben. Győrben ez az érték hétfőn 92, kedden 84 mikrogramm volt, és szerdán valószínűleg ismét eléri a tájékoztatási küszöbértéket.

Pénteken és a hétvégén csapadék továbbra sem valószínű, de az előrejelzések szerint a megélénkülő szél miatt javulás, vagyis a koncentráció csökkenése várható.

Nyíregyházán a szmogriadónak már a riasztási fokozata van érvényben. Tájékoztatási fokozatot rendeltek el Budapesten, valamint Miskolcon és Debrecenben.

Rovatok