Index Vakbarát Hírportál

Polgármester nem lehet parlamenti képviselő

2011. november 3., csütörtök 11:55 | aznap frissítve

Négy nagy feladatcsoport kezelése kerül át az önkormányzatoktól az államhoz a kormány szerdai ülésén elfogadott önkormányzati törvénytervezet alapján, mondta el Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

A jövőben az óvodai oktatás kivételével az oktatás, az alapellátás kivételével az egészségügy, illetve az államigazgatási, a hatósági és a katasztrófavédelmi feladatok teljes egészében az államhoz tartoznak majd.

A kormány az Európában tapasztalható gazdasági és társadalmi feszültségek ellenére nekilát a nagy alrendszerek felhasználóbarát átalakításának és racionalizálásának, indokolta a javaslat beterjesztését Giró-Szász András kormányszóvivő.

Az elmúlt huszonegy évben kiderült, hol kell átalakítani a rendszert megőrzendő elv az önkormányzás joga, éppen ezért Tállai elmondása szerint minden településnek a jövőben is lesz választott polgármestere és képviselő-testülete.

Giró-Szász szerint bebizonyosodott, hogy az elavult struktúra teljesítőképessége határán van, a működőképessége pedig veszélyben. Ezért átszervezik az önkormányzati hivatalokat, a kétezer fősnél kisebb településeken kötelezően közös hivatalokat kell létrehozni. Az eredeti tervekben ez a határ még háromezer fő volt. Nem lesz kötelező azonban önkormányzati társulást létrehozni.

Az új törvényben szigorodnak az összeférhetetlenségi szabályok, polgármester nem lehet országgyűlési képviselő.

Bevezetik a méltatlanság fogalmát is, kérdésünkre Tállai ezt úgy magyarázta, hogy a polgármester megválasztása után felmerülő problémák – például, ha törvénybe ütközőt tesz, vagy kényszergyógykezelésre ítélik – esetén rendezi a lemondatásának szabályait.

A budapesti önkormányzati rendszer átalakításáról annyit mondott, egyértelműbb lesz a feladatmegosztás, de kérdésünkre, hogy változhat-e a kerületek száma, nem válaszolt.

Rovatok