Index Vakbarát Hírportál

Nem lassították le az országot

2011. november 4., péntek 18:54 | aznap frissítve

A fővárosba vezető utakon kívül nem okozott komolyabb fennakadást a közlekedésben a LIGA Szakszervezetek péntek reggel kezdődött forgalomlassító demonstrációja, az országosan mintegy száz helyszínt érintő félpályás útlezárást a munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer átalakítása miatt szervezték az érdekképviseletek.

Délelőtt 85 helyszínen mintegy 1 800 gépjárművel vettek részt az aktivisták a forgalomlassító demonstrációban. A LIGA Szakszervezetek így demonstrált a Munka törvénykönyvének elfogadhatatlan átalakítása miatt, a versenyszférában korábban élő háromoldalú társadalmi párbeszéd  megszüntetése miatt, valamint a nyugdíjrendszer olyan átalakítása miatt is, amely korábban megszerzett jogokat sért és próbál visszavenni.

A forgalomlassító tüntetés változó időpontokban – délután 7 és este 8 óra között – érnek véget, két fővárosi helyszínen szombat reggel 7 óráig tart. A szakszervezeti megmozdulást a rendőrség mindenhol biztosítja és a forgalmat is segíti.

A bevezető utakon lassú volt a haladás

Budapesten és a főváros környékén délelőtt 130 autó vett részt a tiltakozó akcióban. Kora reggel a forgalom csak lassan ért be a fővárosba: torlódás alakult ki az M1-M7 bevezető szakaszán, a XI. kerületi Budaörsi úton, illetve a XV. kerületben, az M3-as autópálya fővárosba vezető részén.

A nagy forgalmi fennakadást okozó, az M3-as autópálya fővárosba vezető szakaszánál lévő tüntetés csak este 8 órakor ér majd véget. Vizselyi Márta, a Fővinform munkatársa péntek délután elmondta, hogy torlódás van a fővárosban a repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton és nagyon nehezen járható a Hegyalja út, illetve a BAH-csomópont környéke. Még mindig torlódás van az M3-a autópálya fővárosi szakaszán, a városhatár közelében, illetve az M1-es és az M7-es autópálya Budapestre vezető szakaszán – fűzte hozzá.

A szmogriadó miatt több helyen felfüggesztették

Budapesten pénteken reggel 6 órától el kellett rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát. A tévesen értelmezett fővárosi szmogriadó miatt, a főpolgármester kérésére három fővárosi helyszínen felfüggesztették a demonstrációt. A XI. kerületi Műegyetem rakparton és a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor úton, valamint a Hősök terénél összegyűlt demonstrálókat átirányították más budapesti helyszínekre.

A kormány eltökélt eredeti céljaiban

Giró-Szász András kormányszóvivő a LIGA Szakszervezetek országos demonstrációjával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kormány határozott és eltökélt eredeti céljainak végrehajtásában, és fenn kívánja tartani az új munka törvénykönyvével kapcsolatos álláspontját. Az új munka törvénykönyve a munkahelyek megtartása és újak teremtése mellett teszi le a voksát – tette hozzá.

Véleménye szerint "sokkal inkább a szakszervezetek, mint szervezetek tiltakoznak" az új törvénykönyv ellen, és nem a munkavállalók problémájáról van szó.

Reggelig maradnak

A legtöbb helyszínen estére véget értek a forgalomlassító megmozdulások. Debrecen határában, a 47-es főúton néhány kocsival éjszaka is folytatódik a péntek reggel 7 órakor megkezdett, félpályás útlezárással járó demonstráció, Miskolcon, a 3-as úton, a Felsőzsolca felőli oldal külső sávjában maradnak a tüntetők éjszakára.

Rovatok