Index Vakbarát Hírportál

Nyíregyházán már a zebrákat sem festik a szmog miatt

2011. november 9., szerda 14:43 | aznap frissítve

Nyíregyháza, Miskolc és Sajószentpéter levegője erősen szennyezett.

Továbbra is erősen szennyezett Nyíregyháza levegője, ezért a városban szerdán ismét érvénybe lépett a szmogriadó riasztási fokozata. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatása szerint a szálló por (PM10) 24 órás átlagkoncentrációja hétfőn a köbméterenkénti 101 mikrogrammos, kedden pedig a 144 mikrogrammos értékeket is meghaladta. Szerda hajnalban igen magas, 208 mikrogrammos értéket mértek a Széna téri automata mérőállomáson, a szennyezés reggelre csökkent.

Nyíregyházán a levegő további romlásának megelőzése érdekében tűzgyújtási tilalom van érvényben, ennek értelmében kerti hulladékot és avart sem lehet égetni.

A rendőrség, a tűzoltóság és a közterület-felügyelet munkatársai folyamatosan járőröznek majd és ellenőrzik a tilalom betartását; az ezt megszegőket helyszíni bírsággal sújthatják. A városban felfüggesztik a fényvisszaverő zebrák felfestését, hogy a munkálatok ne okozzanak nagyobb forgalmi dugókat a megyeszékhelyen, a lakosságot pedig arra kérik, lehetőleg mellőzzék a dízelüzemű gépjárművek használatát.

Miskolc is veszélyes

Öt kelet-magyarországi település levegője számít egészségtelennek: Sajószentpéter, Putnok, Kazincbarcika, Miskolc és Oszlár. Itt a szálló por köbméterenkénti mennyisége 75 és 100 mikrogramm között van.

Miskolcon nőtt a szálló por (PM10) koncentrációja, emiatt továbbra is érvényben van a szmogriadó tájékoztatási fokozata. Miskolcon a Búza téren és a Lavotta utcában üzemelő automatikus mérőállomás adatai szerint továbbra is a köbméterenkénti 100 mikrogramm közelében van a szálló por mennyisége a levegőben - közölte a szóvivő.

A város polgármestere továbbra is arra kéri a miskolciakat, hogy mellőzzék a személygépjárművek, főként a dízelüzeműek használatát, utazzanak villamossal, autóbusszal, mérsékeljék a szén-, a fa- és az olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, valamint függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket. Az avar és kerti hulladékok égetése továbbra is tilos a városban.

Megnyugvás Vácon, Székesfehérváron és Salgótarjánban

Visszavonta a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Vác jegyzője, miután a szálló por koncentrációja a küszöbérték alá csökkent a városban.  Vác jegyzője a múlt hét közepén tiltotta meg az avar és a kerti hulladékok nyílt téri égetését.

Mivel a szálló por átlagkoncentrációja határérték alá süllyedt, Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere megszüntette a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A településvezető köszönetet mondott azoknak a helyi lakosoknak, akik együttműködtek a légszennyezettség csökkentésében.

Visszavonták a szmogriadó november 8-án elrendelt tájékoztatási fokozatát Salgótarjánban is.

Budapesten a szálló por napi átlaga a tájékoztatási szint körül valószínű, ugyanakkor pénteken és szombaton átmenetileg javul a levegőminőség. A légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött keddi adatai alapján - a hétfői helyzethez hasonlóan, további kismértékű javulás mellett - a kisméretű szállópor (PM10) szintje hét mérőponton az egészségügyi határértéket sem érte el, öt esetben a tájékoztatási küszöbérték, a köbméterenkénti 75 mikrogramm és az egészségügyi határérték, a köbméterenkénti 50 mikrogramm közötti légszennyezettség alakult ki.

Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát, s autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Rovatok