Index Vakbarát Hírportál

Sukoró-ügy: Oszkót cáfolja az ÁSZ

2011. november 9., szerda 19:13 | tizenkét éve frissítve

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint Oszkó Péter volt pénzügyminiszter állításával ellentétben részletesen foglalkoztak a sukorói és pilisi/albertirsai ingatlanok cseréjével, és megállapították, hogy a földterületek cseréje "nem volt szabályos és nem volt célszerű".

Az ÁSZ közleményben reagált a Bajnai-kormány pénzügyminiszterének október 20-án a Fejér megyei bíróságon tett tanúvallomására. Vallomásában Oszkó Péter azt állította, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008. évi tevékenységének ellenőrzéséről szóló számvevőszéki jelentés nem fektet kellő hangsúlyt a Sukoró-Pilis/Albertirsa elnevezésű ingatlancserére, illetve, hogy a jelentésben foglaltak nem alapozzák meg kellő mértékben a csereügylet semmisségét.

Az ÁSZ kiemelte: jelentésük részletesen, tizenhárom oldal terjedelemben foglalkozik az említett ingatlanok cseréjével, a lényegi elemek a jelentés összegző és részletes megállapításai között is megjelennek, és egyértelműen megfogalmazták: "a földalapba tartozó sukorói földterületek cseréje a pilisi/albertirsai ingatlanokra nem volt szabályos és nem volt célszerű".

Oszkó: Az ÁSZ még a látszatra sem ügyel

Oszkó Péter blogbejegyzésében hajmeresztőnek nevezte az Állami Számvevőszék közleményét.

"Az újdonsült számvevőszék egy-egy szakmai jellegű megszólalásán túl még a látszatát sem próbálja fenntartani annak, hogy politikailag semleges, tényszerű és korrekt véleményeket formál" – írta a volt pénzügyminiszter.

Szerinte az ÁSZ olyan állításokat cáfol, amiket nem tett, de semmilyen módon nem tisztáz a korábbi számvevőszéki jelentéssel kapcsolatos olyan felvetéseket, amiket valóban megosztott legutóbbi tanúvallomása során.

A számvevőszék arra is kitért: ahogy az összes, az említett ügyben készült ÁSZ-jelentés is nyilvános, honlapjukon elérhető.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008 júliusában történt cseréjével kapcsolatban. A gyanú szerint egy a magyar állam és egy magánszemély tulajdonában lévő földterület cseréje következtében 1,3 milliárd forintos kár érhette az államot.

Az ügyben korábban Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököt is kihallgatták tanúként a Központi Nyomozó Főügyészségen, majd ez év október elején Gyurcsány Ferencet a Központi Nyomozó Főügyészség a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos büntetőügyben hivatali visszaéléssel meggyanúsította.

Ez év október 20-án Oszkó Pétert, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterét hallgatták meg tanúként a tervezett King's City kaszinó- és turisztikai beruházáshoz kötődő sukorói telekcsere érvénytelenségének megállapítására és a szerződést megelőző állapot visszaállítására indított polgári peres eljárásban Székesfehérváron, a Fejér megyei bíróságon.

Ekkor azt mondta, hogy az ÁSZ által időközben elvégzett, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008-as gazdálkodását áttekintő vizsgálat előzetes, majd végleges eredménye nyomán már több szabálytalanság kiderült, de a cseretelkek közötti értékaránytalanság az ÁSZ végső jelentésében is "kisebb hangsúlyt kapott".

Az ÁSZ-jelentés alapján pedig arra a következtetésre jutottak: a vizsgálat a csereügylet semmisségét nem alapozta meg kellő mértékben, azt azonban jelezte, hogy olyan telekcsere történt, amellyel kapcsolatban több kétség merült fel – mondta vallomásában Oszkó Péter.

Rovatok