Index Vakbarát Hírportál

Szavazz az öreged helyett! mozgalom indul

2011. november 9., szerda 21:58

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdán hitelesítette azt az aláírásgyűjtő ívet, amivel népi kezdeményezést lehet indítani az idősek szavazati jogának átruházásáról. Ha a kezdeményezők összegyűjtenek 50 ezer aláírást, akkor a parlamentnek napirendre kell vennie a kérdést.

A kezdeményezés szövege így hangzik: „Kezdeményezzük: az Országgyűlés tárgyalja meg, hogy a 70. életévét betöltött választópolgár választójogának gyakorlását közjegyzői okiratban nagykorú cselekvőképes gyermekére átruházhassa.” Vagyis ha az idős szülők akarják, akkor felnőtt gyermekük szavazhatna helyettük.

Az OVB még májusban megtagadta a kezdeményezés hitelesítését, ám a beadványozók az Alkotmánybíróságon megtámadták a döntést. Az Alkotmánybíróság nem találta problémásnak a szöveget, úgyhogy most már az OVB is jóváhagyta.

Szerdán egyébként számos népszavazási kezdeményezést utasított el az OVB. Nem indulhat aláírásgyűjtés, hogy legyen népszavazás a Munka törvénykönyvének változatlanul hagyásáról, vagy minden állampolgár fizetésének kötelező nyilvánosságra hozásáról.

Ugyanígy a magyar államadósság törlesztésének leállításáról; a korrupciós ügyekben sikeresen feljelentők közbeszerzési előnyben részesítéséről sem lehet népszavazást kezdeményezni. És arról sem, hogy a pártok csak tagdíjakból finanszírozhassák a választási kampányaikat.

Rovatok