Index Vakbarát Hírportál

Kimondják a végső szót a móri gyilkosságról

2011. november 10., csütörtök 10:07 | aznap frissítve

A Legfelsőbb Bíróság hatályban hagyta a korábbi ítéletet, így a móri bankrablás életben maradt elkövetője leghamarabb negyven év múlva szabadulhat a börtönből. Weiszdorn Róbert, aki a nyolc halálos áldozatot követelő támadás során egyedül a biztonsági őrre lőtt, az utolsó pillanatig az ítélet enyhítésében reménykedett.

Határozatot hirdetett csütörtök délután a Legfelsőbb Bíróság abban a felülvizsgálati eljárásban, amelyet Weiszdorn Róbert ügyvédje kezdeményezett. A férfit tavaly decemberben életfogytiglanra ítélték a 2002-es móri mészárlásért, leghamarabb negyven év múlva szabadulhatna. A Legfelsőbb bíróság csütörtökön hatályban hagyta a korábbi döntést.

A bankban Weiszdorn adta le az első lövéseket a biztonsági őrre, a többi hét áldozattal viszont a másik elkövető, Nagy László végzett, aki még az első fokú ítélet előtt öngyilkos lett a cellájában. A tavalyi ítéletben mind a nyolc gyilkosságért felelősségre vonták társtettesként Weiszdornt. Ügyvédje vitatta ezt és azt is, hogy a mészárlást előre kitervelte volna.

A Legfelsőbb Bíróság a múlt héten kezdte el a felülvizsgálati eljárást. Akkor az ügyvéd eljárási szabálytalanságra hivatkozva elsősorban azt kérte, hogy helyezzék hatályon kívül az ítéletet, mivel az szerinte nem teljesítette maradéktalanul az indoklási kötelezettséget. Amennyiben az LB úgy ítéli meg, hogy ez a kérés nem megalapozott, akkor mérlegeli az ügyvéd érdemi érveit Weiszdorn szerepével kapcsolatban. Az ügyészség a felülvizsgálati kérelem elutasítását és a jogerős büntetés jóváhagyását indítványozta.

Rovatok