Index Vakbarát Hírportál

Elmarad a népszavazás Pilisszentkereszten

2011. november 11., péntek 21:30

Egy időpontban tartottak volna népszavazást és időközi önkormányzati választást november 27-én Pilisszentkereszten, de az önkormányzat kifogással élt a szentendrei bíróságnál a benyújtott kezdeményezéssel szemben, így azt törölték. Az önkormányzati választás nem marad el, sok helyi szerint ez megoldhatja a belviszályokat.

November 27-én csak polgármestert és képviselőket választhatnak majd a helyiek. A testület még szeptember 8-án oszlatta fel magát, mivel a képviselők nem tudtak együtt dolgozni a polgármesterrel. Információink szerint a háttérben a nagypolitikából jól ismert jobb-bal lecsapódás látható kicsiben.

Meghiúsult népszavazás

Orosházi Géza és Havelka József önkormányzati képviselők nyújtották be a kérdéseiket nem állampolgári népszavazási kezdeményezésként a polgármesternek és a képviselő testületnek. Az öt kérdésből kettőt fogadott el a testület, a népszavazás időpontja pedig egybeesett volna az időközi önkormányzati választással.

A két kérdés elég banális témát feszegetett, miszerint szükséges-e a képviselők testületi üléseiről tévéközvetítést készíteni, valamint szükséges-e az önkormányzatnak időszaki újságot kiadnia a településen történtekről. Eddig is volt közvetítés az ülésekről, körülbelül nyolcvanezer forintot fizetett érte a falu. A kezdeményező Orosházi Géza szerint nem lenne szükség a közvetítésekre, mert a "munka dandárja nem ott történik" és az ülések amúgy is nyilvánosak.

A népszavazási kezdeményezést a polgármester kihirdette, majd később az önkormányzat kifogást emelt ez ellen a szentendrei városi bíróságon. A benyújtott formai és tartalmi kifogások közül csak a tartalmiakat fogadta el a bíróság, miszerint nem lehet népszavazást kiírni a testület hatáskörébe tartozó szervezeti, működési és személyi kérdésekben. Amennyiben a megválasztott új képviselő testület szeretne majd új népszavazást, azt a választások után újra kell tárgyalnia.

Nem fogja kezdeményezni a népszavazást az ötletgazda Orosházi Géza, ha újra a képviselők közé. Indoklása szerint, egy önmagában kiírt népszavazáskor jóval magasabbak lennének a költségek, másrészt a népszavazás kérdése teret adott a politikai háttér alkuknak. "Nem túl szerencsés, hogy ilyen kistelepülési szinten is megjelenik a nagypolitika" - mondta Orosházi.

Miről lehet népszavazni?

Az 1990. évi LXV. önkormányzati törvény értelmében helyi népszavazást csak ügydöntő kérdésben lehet feltenni. A kérdéseknél így követelmény, hogy világos legyen milyen tárgykörre vonatkoznak, mi a feladata és milyen jogalkotási kötelezettsége van avval a testületnek.

A képviselő testület tehát csak az önkormányzat hatáskörébe tartozó ügyben tarthat népszavazást vagy az önkormányzati rendelet megerősítésére. Az önkormányzat költségvetéséről, a helyi adónemekről, és a testület hatáskörébe tartozó szervezeti, működési, személyi kérdésekben nincs jogosultság megkérdezni az embereket.

Csak az előre hozott választás

Így csak polgármester és önkormányzati képviselő választás lesz a településen, amely szeptember 8-án oszlatta fel magát Havelka József képviselő és volt polgármester sürgősségi indítványára. A hat fős testületből négyen támogatták az önfeloszlatást. A megkérdezett képviselők állítása szerint nem tudtak Lendvai József polgármesterrel együtt dolgozni.

„Nem volt megfelelő a kommunikáció, nem értettük meg egymás szándékát. A fontos ügyekben nem történt jelentős előrelépés. Jobb volt a testületet most feloszlatni, és lehetőséget adni egy másik testületnek a produktív és eredményes működésre.” - mondta Kvintovics László képviselő és mostani polgármester-jelölt. Szerettük volna elérni Lendvai József polgármestert, de ez több nap után sem sikerült.

Az új indulók között van a jelenlegi polgármester mellett található Kivintovics László önkormányzati képviselő és Becságh András volt alpolgármester.

Többség a kisebbség

A település lakosainak 55 százaléka magyarországi szlovák. Ezzel kapcsolatban már médiafénybe kerüét a település három évvel ezelőtt. Akkor az önkormányzat kirakata a szlovák házból a kisebbségi önkormányzat irodáját. Egy helyi szerint a három évvel ezelőtti dolgok a korábbi hatalmi harcokhoz vezethetőek vissza.

Töréspontok

A településen régóta tart a belviszály, tudta meg az Index. Információink szerint Lendvai József jelenlegi polgármester 2006-ban a helyi polgári kör támogatásával nyerte a választást, ahol a korábbi és inkább a szocialistákhoz húzó polgármester, Havelka József már nem indult. Havelka képviselő lett, és a vesztes polgármester-jelölttel, Demjén Mártával bekerültek a szlovák nemzetiségi önkormányzatba. A helyi érdekcsoportok közötti küzdelem ezután vette fel a nemzetiségi színezetet, ami összemosódott a jobb - bal ellentéttel.

„Meg lehet szabadulni attól az ellenségeskedéstől, ami jó négy éve mérgezi falunk közhangulatát. A jelenlegi és a korábbi polgármester személyében csúcsosodik ki két eltérő érték- és érdekközösség, akik egymással szemben határozták meg magukat” - mondta Kvintovics László képviselő és mostani polgármester-jelölt.

Rovatok