Index Vakbarát Hírportál

Moszkva Budapesttel nyomoz az olcsón eladott moszkvai kirendeltségek ügyében

2011. november 12., szombat 07:54

A Magyar Nemzet cikke szerint a Magyar Köztársaság Legfőbb Ügyészsége és az Orosz Föderáció Legfelsőbb Ügyészsége megkereste egymást a korábban magyar tulajdonú moszkvai kereskedelmi kirendeltségek körüli visszásságok kiderítése érdekében. A lap szerint a felek egymástól függetlenül de lényegében egyszerre keresték meg egymást.

Az ügyben mindkét hatóság érintett. A februárban napvilágra került botrány szerint a magyar fél messze ár alatt adta el az ingatlanokat. Az ügyben gyanúsítottként hallgatták ki Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) volt vezetőjét, Fekszi Márta egykori külügyi államtitkárt és Császy Zsoltot, a vagyonkezelő egykori jogi és értékesítési igazgatóját – írja a Magyar Nemzet. Őket azzal gyanúsítják, hogy körülbelül 400 millió forinttal károsították meg a magyar államot, amikor olyan szerződést kötöttek, ami a tényleges vételi ár alatt juttatta az oroszok kezére az ingatlant.

Az orosz hatóság viszont amiatt nyomoz, mert az oroszok  már a magyar félhez befolyó összeg hétszereséért, 3,5 milliárd rubelért vették át az ingatlant.

A Központi Nyomozó Főügyészség bővebb tájékoztatást nem adott az együttműködésről, mert a dokumentumok nem nyilvánosak.

Rovatok